Objective Questions on Indian Polity for SSC CGL CHSL CPO and Railway Exams

Objective Questions on Indian Polity for SSC CGL: Hi Friends in this post we provide the Objective Questions on Indian Polity bits with Answers. At this time these Practice Bits are used for the SSC CGL Prelims online Computer Based Test. 10 questions are formed about Panchayatiraj Committee and Its System Previous Year asked questions in the SSC CGL Tier 1 Exams.

Objective Questions on Indian Polity for SSC CGL

1. Which of the following committee recommended for according a constitutional position to the Panchayati Raj?
A) Balwant Rai Mehta Committee
B) Ashok Mehta Committee
C) Rao committee
D) L.M.Singhvi committee
Answer: D

2. Functions to be assigned to Panchayats by 73rd amendment of the constitution 
are mentioned in?
A) Tenth Schedule
B) Eleventh Schedule
C) Twelfth Schedule
D) Thirteen schedule
Answer: B

3. Provisions regarding panchayats and municipalities were made in the Indian Constitution in which year?
A) 1991
B) 1993
C) 1995
D) 2000
Answer: B

4. When and where Panchayati Raj system in India was introduced?
A) July 5, 1957, firozabad (U.P)
B) October 2, 1959, nagor (Rajasthan)
C) November 14, 1959, ahmedabad (Gujarat)
D) December 3, 1960, bhopal (M.P)
Answer: B

5. Which committee had, first of all, recommended three tier Panchayati Raj in India in 1957?
A) Balwant Rai Mehta Committee
B) Ashok Mehta Committee
C) Setalwad committee
D) Hanumantayya committee
Answer: A


6. The constitutional status has been given to panchayats under the article?
A) 219
B) 226
C) 239
D) 243
Answer: D

7. Panchayati Raj is organized at the?
A)  Block level
B) Village, block, district and state level
C) Village, block and district level
D) Village and block level
Answer: C

8. The Panchayati Raj institution at the block level is known as?
A) Gram Panchayat
B) Panchayat Samiti
C) Zila Parishad
D) None of these
Answer: B


9. What is the middle unit in the three-tier Panchayati Raj system?
A) Gram Panchayat
B) Panchayat Samiti
C) Zila Parishad
D) Union board
Answer: B   

10. If a panchayat is dissolved elections are to be held within?
A) One month
B) Three-month
C) Six month
D) One year
Answer: C

Read More:




Objective Questions on Indian Polity for SSC CGL CHSL CPO and Railway Exams Objective Questions on Indian Polity for SSC CGL CHSL CPO and Railway Exams Reviewed by Honey on 15:21:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.