Objective Questions in Physics for Competitive Examination For SSC CGL tier 1 Exam

Objective Questions in Physics for Competitive Examination: Hi friends in this post we give the Objective questions in Physics asked in competitive exams. General science topic physics is one of the important subjects. Around 5-6 questions in all competitive exams like as SSC CGL, SSC CHSL, Railway and State public Service commission exams. Below most important Physics objective questions and 1000+ multiple choice questions in Physics links are provided.

Objective Questions in Physics for Competitive Examination

1. SI unit of heat is?
A) Calorie
B) Joule
C) Kilocalorie
D) Kelvin
Answer: A

2. In which mode of transmission, the heat waves travel along the straight line with the speed of light?
A) Began to move faster
B) Lose energy
C) Become heavier
D) Become lighter
Answer: B

3. When an object is heated, the molecules of that object?
A) Began to move faster
B) Lose energy
C) Become heavier
D) Become lighter
Answer: B

4. Coefficient of linear expansion always …….. with the increase in temperature?
A) Increase
B) Decrease
C) Remains
D) Doubles itself
Answer: C


5. A circular disc of copper has a symmetrical hole at its center. The disc is uniformly heated. The diameter of the hole will?
A) Increase
B) Decrease
C) Remain the some
D) None of these
Answer: A

6. Very small time intervals can be accurately measured by?
A) White dwarf
B) Quartz clocks
C) Atomic clocks
D) Pulsars
Answer: C

7. The displacement-time graph of a particle acted upon by a constant force is?
A) A Straight line
B) A circle
C) A parabola
D) Any curve depending upon initial
Answer: A

8. Which one of the following is not a result of surface tension?
A) Nearly spherical drop of rain
B) Capillary rise
C) Removal of dirty by soap or detergent
D) Flow of a Liquid

Answer: D

9. Which one among the following happens when a swing rises to a certain height from its rest position?
A) Its potential energy decreases while kinetic energy increases
B) Its kinetic energy decrease while potential energy increases
C) Both potential and kinetic energy decrease
D) Both potential and kinetic energy increase
Answer: B

10. If a graph is plotted taking the temperature in Fahrenheit along the Y-axis and the corresponding temperature in Celsius along X- axis it will be the straight line?
A) Having a positive intercept on the Y-axis
B) Having a positive intercept on X-axis
C) Passing through origin
D) Having negative intercepts on both the axis
Answer: A


Read More:



Objective Questions in Physics for Competitive Examination For SSC CGL tier 1 Exam Objective Questions in Physics for Competitive Examination For SSC CGL tier 1 Exam Reviewed by SSC-IBPS on 10:40:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.