Maths Quiz Questions With Answers for SSC CGL Bank Exams

Maths Quiz Questions With Answers: Hi friends here we give the most important Maths quiz questions asked in the SSC CGL Prelims examinations. 10 most important anathematic questions with explanations are given below.  


Maths Quiz Questions With Answers

1. A refrigerator is marked at Rs. 9,500 and available at a discount of 10%. The shopkeeper gives the buyer another off-season discount and sells the refrigerator for Rs.7,695. Then the off-season discount is
(A) 9%
(B) 10%
(C) 7%
(D) 8%
Answer: B
Explanation
Marked price = 95000
= 9500*90/100*(100-x)/100 = 7695
x = 10%

2. A, B and C contract a work for 30,000. A and B complete (3/5)th of the work and then ‘C’ takes it over and finishes the work. How much does ‘C’ get?
(A) Rs.18,000
(B) Rs.12,000
(C) Rs.10,000
(D) Rs.20,000
Answer: B
Explanation
Work was done by A and B = 3/5
work done by C = 1-3/5 = 2/5
Amount paid to C = 30000*2/5 = 12000

3. Anu buys a box costing Rs. 981. The rate of sales tax is 9%. She tells the shopkeeper to give a discount on the price of the box to such an extent that she has to pay Rs.981 inclusive of sales tax. The discount required is
(A) Rs. 900
(B) Rs. 81
(C) Rs.90
(D) Rs.100
Answer: B
Explanation
sale price = 981
tax = 9%
cost price = 981*100/109
= 900
marked price = 981
required discount = 981-900 = 81

4. What is the maximum number of people who can share 24 five-rupee notes, 15 ten-rupee notes and 18 twenty-rupee notes equally?
(A) 3
(B) 12
(C) 24
(D) 30
Answer: A
Explanation
Required number is
= HCF of 24,15 and 18
= 3

5. Find the greatest number that will divide 148, 246 and 322 leaving remainder 4, 6 and 10 respectively.
(A) 22
(B) 24
(C) 28
(D) 32
Answer: B
Explanation
Greatest number that will divide 148,246 and 322 leaving remainders 4,6 and 10 respectively
= HCF of 144,240 and 312
= 24

6. A tap can fill a tank in 18 minutes and another can empty it in 9 minutes. If the tank is already half full and both the taps are opened together, the tank will be
(A) Filled in 9 minutes
(B) Filled in 8 minutes
(C) emptied in 12 minutes
(D) emptied in 9 minutes
Answer: D

7. A and B together can do a work in 12 days and A alone can complete the work in 36 days. Then the number of days that B alone will take to complete the work is
(A) 18
(B) 15
(C) 24
(D) 36
Answer: A



8. If the net discount is one-forth of the marked price, then the ratio of the marked price to the selling price of an item is
(A) 3 : 4
(B) 4 : 3
(C) 4 : 1
(D) 4 : 5
Answer: B
Explanation
let marked price = x
discount price - 1/4 x
selling price - x - 1/4 x = 3/4 x
Required ratio = marked price : selling price
= x : 3/4 x
= 4:3

9. A and B can do a piece of work in 45 and 40 days respectively. They began the work together but A leaves after some days and B finished the remaining work in 23 days. Then A has worked for
(A) 9
(B) 21
(C) 32
(D) None of these
Answer: A

10. A positive integer ‘a’ is a multiple of 5. If ‘a’ is divided by 4, the quotient and remainder are respectively q and 2. If 4q is divided by 5, the remainder is
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3
Answer: D

Read More:


Maths Quiz Questions With Answers for SSC CGL Bank Exams Maths Quiz Questions With Answers for SSC CGL Bank Exams Reviewed by Honey on 16:08:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.