Indian Polity Questions for Competitive Exams SSC CGL, SSC CPO, CHSL Written Test


Indian Polity Questions for Competitive Exams: Dear Friends SSC CGL Tier 1 exam is near. So all applied candidates speed up your preparation to get the Central Government Job. SSC Combined Graduate Level General Knowledge is the important topic in Combined Graduate Level Prelims Examination. This post we providing Indian Polity previous year asked bits for practice. These bits are used for the analyses which type of questions are asked in SSC Examinations.  

Indian Polity Questions for Competitive Exams

1. The upper house of the State Legislature in India is called:
A. Legislative Council
B. Legislative Assembly
C. Executive Council
D. Governor-in-Council
Answer. A

2. In case no party enjoys an absolute majority in the Legislative Assembly of a state, the governor will go by:
A. the advice of former Chief Minister
B. the advice of the Prime Minister
C. the advice of the President
D. his own discretion
Answer. D

3. A State cannot exist without
A. Democratic government
B. Parliamentary government
C. Presidential government
D. Some kind of government
Answer. D

4. Who is the highest Law Officer of a State?
A. Solicitor General
B. Secretary General, Law Department
C. Attorney General
D. Advocate General
Answer. D


5. Total assembly segments in Delhi are:
A. 50
B. 60
C. 70
D. 40
Answer. C

6. In relation to the State Government, local government exercises:
A. Co-ordinate Authority
B. Delegated Authority
C. Superior Authority
D. Independent Authority
Answer. B

7. Who was the first Indian to become a member of a British parliament?
A. Dadabhai naoroji
B. Surendra neath Banerjee
C. Firojshah Mehta
D. D.N.Wacha
Answer. A


8. Article 371 B of the Constitution of India makes special provision for which of the following state(s)?
A. Maharashtra and Gujarat
B. Assam
C. Nagaland
D. Manipur
Answer. B

9. The guardian of fundamental rights is
A. Judiciary
B. Executive
C. Parliament
D. None of above
Answer. A

10. Who of the following moved the ‘Objective Resolution’ in the Constituent Assembly?
A. Dr. B.R. Ambedkar
B. P. J.L Nehru
C. Dr. Rajendra Prasad
D. Dr. C.D. Deshmukh
Answer. B


Read More:






Indian Polity Questions for Competitive Exams SSC CGL, SSC CPO, CHSL Written Test Indian Polity Questions for Competitive Exams SSC CGL, SSC CPO, CHSL Written Test Reviewed by Honey on 10:56:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.