Indian Polity Questions and Answers for SSC CGL CPO and All Competitive Exams

Indian Polity Questions and Answers for SSC CGL: Hi Friends Staff Selection Commission CGL preliminary Computer Based test exam is very near. All the candidates are preparing for the SSC CGL Tier 1 Computer Based Test (CBT). Here we give the Indian Polity Previous year Asked Questions with Solutions. These bits are helpful to your preparation how to get the questions pattern in written tests.

Indian Polity Questions and Answers for SSC CGL

1. The authority to prorogue the two Houses of the Parliament rests with the
A. President
B. Vice-President
C. Prime Minister
D.  Speaker
 Answer. A


2. What is the composition of the Indian Parliament?
A. Council of States and the House of the People
B. The Prime Minister, Council of States and the House of the People
C. Council of Ministers and the House of the People
D. The President, Lok Sabha, Rajya Sabha
 Answer. D

3. Which of the following Constitution Amendment Acts seeks that the size of the Councils of Ministers at the Centre and in a State must not exceed 15 percent of the 
The total number of members in the Lok Sabha and the total number of members of the Legislative Assembly of that State, respectively?
A. 91st
B. 93rd
C. 95th
D. 97th
Answer. A

4. The Secretary-General of the Lok Sabha is the Chief of its Secretariat and is
A. elected by the Lok Sabha
B. elected by both Houses of Parliament
C. appointed by the Speaker
D. appointed by the President
 Answer. C

5. Who can be the member of the Rajya Sabha but can speak both in Rajya Sabha and Lok Sabha?
A. The Deputy Chairman of Rajya Sabha
B. Leader of the House in the Rajya Sabha
C. Nominated members of the Rajya Sabha
D. Ministers who are members of the Rajya Sabha
 Answer. D

6. Who was the first Speaker of Independent India’s Lok Sabha?
A. Hukam Singh
B. Bali Ram Bhagat
C. Rabi Ray
D. Ganesh Vasudev Mavalankar
Answer. D

7. A candidate to become a member of the Rajya Sabha, should not be less than
A. 21 years of age
B. 25 years of age
C. 30 years of age
D. 32 years of age
Answer. C

8. How many readings does a non-Money Bill have in each House of the Parliament?
A. Two
B. Three
C. Four
D. One
Answer. B


9. When does Lok Sabha or a Vidhan Sabha election candidate forfeit his security deposit?
A. When he fails to win the election
B. When he fails to secure even 1/4 of total votes polled
C. When he fails to secure even 1/5 of total votes polled
D. When he fails to secure even 1/6 of total votes polled
Answer. D

10. Being the non-member, who among the following can participate in the proceeding of either House of the Parliament without having the right to vote?
A. Chief Justice of India
B. President of India
C. Comptroller and Auditor General
D. Attorney General
 Answer. D

***** More Indian Polity Quizzes For SSC CGL Exams *****

Indian Polity Questions and Answers for SSC CGL CPO and All Competitive Exams Indian Polity Questions and Answers for SSC CGL CPO and All Competitive Exams Reviewed by Honey on 17:04:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.