Indian Polity Questions and Answers for SSC CGL Prelims previous years Asked Questions

Indian Polity Questions and Answers: Hi Students here we providing most important Indian Polity Questions with answers Combined Graduate Level Previous Years Asked Questions. SSC CGL Prelims 2017 exam is conducted in the month of the August 2017. In this post provide SSC Previous papers PDF Download Below. Every Day we give the all quizzes on the all topics of General Studies and All Subjects Quiz.





Indian Polity Questions and Answers


1. Which one of the following articles of the Indian Constitution provides for All India Services?
A.  Article 310
B.  Article 311
C.  Article 312
D.  Article 314
Answer: C

2. Who was the first woman Chief Justice of a High Court of a state in India?
A.  Sunanda Bhandare
B.  Fathima Beevi
C.  Leila Seth     
D.  Anna Chandy
Answer: C

3. Who admits a new State to the Union of India?
A.  President
B.  Supreme Court
C.  Prime Minister
D.  Parliament
Answer: D

4. How many members are nominated by the President to Rajya Sabha?
A. 2
B. 12
C. 15
D. 20
 Answer: B 

5. In case no party enjoys an absolute majority in the Legislative Assembly of a state, the governor will go by:
A. the advice of former Chief Minister
B. the advice of the Prime Minister
C. the advice of the President
D. his own discretion
Answer: D

6. The Rajya Sabha is dissolved after
A. every 5 years
B. every 6 years
C. on the advice of the Prime Minister
D. None of the above
Answer: D 
    
7. What is quorum required for convening the Lok Sabha?
A. 1/6
B. 1/8
C. 1/10
D. 1/5
Answer: C
   
8. In which year was the ‘House of the People’ named as ‘Lok Sabha’?
A. 1954
B. 1964
C. 1974
D. 1984
Answer: A





9. If the Anglo-Indian Community does not get adequate representation in the Lok Sabha, two members of the community can be nominated by the
A. Prime Minister
B. President
C. Speaker
D. President in consultant with the Parliament
 Answer: B

10. Which one of the following is the popularly elected House of the Indian Parliament?
A. Rajya Sabha
B. Lok Sabha
C. Both ‘a’ and ‘b’
D. None of the above
Answer: B


Read Also:   
     




Indian Polity Questions and Answers for SSC CGL Prelims previous years Asked Questions Indian Polity Questions and Answers for SSC CGL Prelims previous years Asked Questions Reviewed by SSC-IBPS on 12:04:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.