Indian history questions and answers for competitive exams SSC CGL Tier 1 Exam

Indian history questions and answers for competitive exams: Indian History Topics are dived into the Three Sections those are Ancient History, Midlevel History, and Modern History. History bits are Every Competitive Exam Conducted by all State and Central Government Recruitment Exam. Now SSC-IBPS Provide the most Important Indian History Questions and answers for competitive exams below. These bits are asked in previous year SSC Combined Graduate Level Examinations.





Indian history questions and answers for competitive exams

1. Who influenced Mahadev Govind Ranade to establish Prarthana Samaj in Bombay?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Devendra Nath Tagore
(c) Keshav Chandra Sen
(d) Tek Chand Mitra
Answer: C

2. Who among the following had joined Akbar’s Din-i-Ilahi?
(a) Birbal
(b) Bhagwan Das
(c) Man Singh
(d) Surjan Rai
Answer: A

3. Who of the following Sikh Guru was started Gurumukhi script?
(a) Guru Nanak
(b) Guru Angad
(c) Guru Arjundev
(d) Guru Govind Singh
Answer: B

4. Buddha means:
(a) The enlightened one
(b) The religious preacher
(c) The genius
(d) The powerful
Answer: A


5. In the third battle of Panipat, Marathas were defeated by
(a) Mughals               
(b) Rohillas
(c) Britishers
(d) Afghans
Answer: D

6. Who was the writer of Tales of Panchatantra?
(a) Kautilya
(b) Pushyagupta
(c) Vishnu Sharma
(d) Vishal Datta
Answer: C

7. Who founded the four Mathas in the four corners of India?
(a) Shankaracharya
(b) Ramanujacharya
(c) Bhaskaracharya
(d) Madhvacharya
Answer: A

8. The Lingaraja Temple built during the medieval period is at
(a) Bhubaneswar
(b) Khajuraho
(c) Madurai
(d) Mount Abu
Answer: A

9. Who was the founder of Sunga dynasty?
(a) Pushyagupta
(b) Pushyamitra
(c) Pushparaja
(d) Pravarsena
Answer: B





10. Who wrote the ‘Harshacharita’?
(a) Kalidasa
(b) Banabhatta
(c) Vishnugupta
(d) Parimalgupta
Answer: B





Indian history questions and answers for competitive exams SSC CGL Tier 1 Exam Indian history questions and answers for competitive exams SSC CGL Tier 1 Exam Reviewed by Honey on 19:57:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.