Indian History One liner previous year asked questions for SSC CGL

Indian History One liner previous year asked questions: Indian History Previous year asked questions in the SSC CGL Prelims Exams. Here we give some important CGL Tier 1 History asked questions. This Bits are useful for the all competitive exams like as Railway, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC and All bank exams.

Indian History One liner previous year asked questions

1. Which was the second capital of Chandragupta Vikramaditya?
Answer. Ujjain

2. Who wrote the famous book 'Surya Siddhanta'?
Answer. Aryabhatta.

3. Who was Varahamihira?
Answer:  He was as a great astrologer.

4. Who was the galaxy of scholars in the court of Chandragupta Vikramaditya?
Answer: Aryabhatta
Kalidasa
Varahmihira
Dhanvantri
Amar Singh
Brahmagupta.

5. Samudragupta was the follower of which religion?
Answer:  He was a staunch Hindu and worshiper of Vishnu.

6. To which period cave paintings of Ajanta belonged?
Answer:  Gupta period.

7. What was the land revenue during Gupta period?
Answer:  It was from 1/6 to 1/4 th of the total produce of the land.

8. When did the art of making temples started?
Answer: During Gupta period

9. Which was the famous sea-port on the east coast of India during Gupta period?
Answer: Tamralipti

10. Which was the famous sea-port on the west coast of India during Gupta Period?
Answer:  Broach.

11) The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of
Answer:  Jhelum & Chenab

12) In the administration of Akbar, the Mir Bakshi was required to look after:-
Answer: Military affairs

13) The treaty of Srirangapatna was signed between Tipu Sultan and
Answer: Cornwallis

14) The competitive examination system for civil service was accepted in the year
Answer: 1853

15) Who was defeated by Babar in the First Panipat war?
Answer: Ibrahim Lodi

Read More:





Indian History One liner previous year asked questions for SSC CGL Indian History One liner previous year asked questions for SSC CGL Reviewed by Honey on 14:46:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.