Indian History Bits For Competitive Exams SSC CGL CHSL IMP Questions

Indian history bits for competitive exams: Indian History Questions are useful for the All the competitive exams like as SSC CGL, SSC CHSL, Railway, RRB NTPC, Banks Exams, UPSC, All-State Public Service Commission Exams, Group 1, Group 2, Group 3 and Group 4 Exams. In Indian History Divided Total 3 parts like as Ancient History, Mid-level History, Modern History. All Competitive Exams questions are coming from these three topics. Here we give some Indian History important bits and Quiz. These questions are helpful to your exam preparation. In Government jobs each and every mark is very important to the candidates.





Indian History Bits For Competitive Exams

1. What was district known as during the Mughals administration?
A) Ahar
B) Vishaya
C) Suba
D) Sarkar
Answer: D

2. Aurangzeb defeated Jaswant Singh, the ruler of Jodhpur in the war of Dharma of 1658 A.D. in which state dharma is situated?
A) Rajasthan
B) Madhya Pradesh
C) Gujarat
D) Uttar Pradesh
Answer: B

3.  Who wrote Humayun Naama?
A) Abul Fazal
B) Faizi
C) Badauni
D) Gulbadan beghum
Answer: D

4. The battle of Dharma was fought between?
A) Muhammad Ghori and Jai Chand
B) Babur and Afghans
C) Aurangzeb and Dara Shiko
D) Ahmed Shah Durrani and the Maratha
Answer: C

5. Who among the following peshwas was popularly known as Nana Saheb?
A) Balaji Vishwanath
B) Baji Rao
C) Balaji Baji Rao
D) Madhav Rao I
Answer: B


6. Who among the following streamlined the Maratha administration after sham bhaji?
A) Raja Ram
B) Balaji Viswanath
C) Ganga Bai
D) Nanaji Deshmukh
Answer: A

7. Which one of the following was NOT a French settlement in India?
A) Pondicherry
B) Mahe
C) Goa
D) Chandranagar
Answer: C

8. The poet-king who wrote verses in praise of Krishna under the name of Nagari Das was?
A) Raja Ummed Singh
B) Raja Ram Singh
C) Raja chhatras al
D) Raja savant singh
Answer: D    
 




9. Dhrupad dhamar style of singing was started by?
A) Amir khus Rau
B) Raja man Singh Tomar
C) Tansen
D) Vishnu Digambar pallu skar
Answer: B

10. The Vijay satambha (tower of victory) at chittor was built by?
A) Rana pratap
B) Rana kumbha
C) Rana sanga
D) Bappa raval

Answer: B

Read More


Indian History Bits For Competitive Exams SSC CGL CHSL IMP Questions Indian History Bits For Competitive Exams SSC CGL CHSL IMP Questions Reviewed by SSC-IBPS on 18:53:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.