History Questions and Answers for Competitive Exams SSC CGL, SSC CPO Exams

History Questions and Answers for Competitive Exams: Hi Friends SSC CGL Prelims Computer Based Test (CBT) exam is near. A large number of Candidates are preparing for these SSC CGL Tier 1 Exam. In this post we are providing History Questions and Answers useful for the all competitive exams.

History Questions and Answers for Competitive Exams

1. Where are the traces of Portuguese culture found in India?
A) Goa
B) Calicut
C) Cannanore
D) Cochin
Answer: A

2. Who was the first governor general of Bengal?
A) Bobert Clive
B) Warren Hastings
C) William Bentinck
D) Cornwallis
Answer: B

3. Who were the first Europeans to reach India for trade?
A) Portuguese
B) British
C) Dutch
D) French
Answer: A

4. The French East India company was formed in?
A) 1600
B) 1660
C) 1664
D) 1668
Answer: C


5. The battle of wand wash (1760) was fought between?
A) Marathas and the Portuguese
B) The English and the French
C) The English and the Portuguese
D) Marathas and the English
Answer: B

6. Bombay was acquired by the English from the Portuguese?
A) 1661
B) 1612
C) 1600
D) 1595
Answer: A     

7. During the Mughal period which one of the following traders first to India?
A) Portuguese
B) English
C) Dutch
D) Danish
Answer: B

8. Who granted the permission to establish the French factory at masu lipa tam?
A) Abdulla kutub shah
B) Nasir jung
C) Muzaffar Jung
D) Salabat Jung
Answer: A


9. Vasco da Gamma discovered the sea-route to India in which one of the following years?
A) 1498
B) 1492
C) 1494
D) 1453
Answer: A

10. With reference to the colonial period of India, the trade monopoly of the East India company was ended by?
A) The regulating act of 1773
B) Pitt’s India Act of 1784
C) The charter act of 1813
D) The charter act of 1833
Answer: D


Read Related Articles For SSC CGL Tier 1 Exams







  


History Questions and Answers for Competitive Exams SSC CGL, SSC CPO Exams History Questions and Answers for Competitive Exams SSC CGL, SSC CPO Exams Reviewed by SSC-IBPS on 13:19:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.