History Questions and Answers For Competitive Exams SSC CGL Exam

History Questions and Answers For Competitive Exams: Dear Students SSC CGL Tier 1 Computer Based test is near. CBT Test starts from the 1st August to 7th August 2017. So speed up every candidate their preparation. In General Knowledge History is the most important topic for SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO and all competitive exams. Here we give the 10 previous years asked questions in the SSC Combined Graduate Level Exams. In SSC CGL Prelims exam each and every mark is playing an important role to get the job. All The Very Best For All Applied Students.

History Questions and Answers for Competitive Exams

1. Which one of the following texts of ancient India allows divorce to a wife deserted by her husband?
A. Kamasutra
B. Arthashastra
C. Sukra Nitisara
D. Mudrarakshasa
Answer: B

2. Who was the leader of Kanpur spearheading Revolt of 1857?
A. Birjis Quadir
B. Khan Bahadur
C. Nana Saheb
D. Kunwar Singh
Answer: C

3. Who influenced Mahadev Govind Ranade to establish Prarthana Samaj in Bombay?
A. Raja Ram Mohan Roy
B. Devendra Nath Tagore
C. Keshav Chandra Sen
D. Tek Chand Mitra
Answer: C

4. Who among the following had joined Akbar’s Din-i-Ilahi?
A. Birbal
B. Bhagwan Das
C. Man Singh
D. Surjan Rai
Answer: A


5. Which of the following was the birth place of Guru Nanak?
A. Amritsar
B. Nabha
C. Nankana
D. Nander
Answer: C

6. Who of the following Sikh Guru was started Gurumukhi script?
A. Guru Nanak
B. Guru Angad
C. Guru Arjundev
D. Guru Govind Singh
Answer: B

7. During the Rigvedic period, ‘Niska’ was an ornament of:
A. Ear
B. Neck
C. Arm
D. Wrist
Answer: B

8. Buddha means:
A. The enlightened one
B. The religious preacher
C. The genius
D. The powerful
Answer: A


9. The second Buddhist council was held during the region of
A. Ajatashatru
B. Kanishka
C. Kalashoka
D. Ashoka
Answer: C

10. The Mughal emperor who prohibited the use of Tobacco was
A. Akbar
B. Jahangir
C. Shahjahan
D. Aurangzeb
Answer: B









History Questions and Answers For Competitive Exams SSC CGL Exam History Questions and Answers For Competitive Exams SSC CGL Exam Reviewed by SSC-IBPS on 10:32:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.