History One liner Questions for SSC CGL Prelims Written Test

History One liner Questions for SSC CGL: Hi readers in this post we give the one liner questions asked in previous years Staff Selection Commission Exams last 10 years questions. These one-liner types of questions are helpful to our preparation for CGL Tier 1 written test. Every year from this history topic more than 5-6 questions. History topics divided into 3 sub-topics Ancient History, Midlevel History, Modern History.

History One Liner Questions for SSC CGL Prelims Test






1. Which city Chandragupta I got in dowry by marry in, Lichhavi princess?
Answer: Patliputra.

2. In Indian history who is known as 'Napolean of India?
Answer: Samudragupta.

3. Who authored the inscriptions engraved on the pillar at Allahabad?
Answer: Harisena.

4. Which was the second capital of Chandragupta Vikramaditya?
Answer: Ujjain

5. Who wrote the famous book 'Surya Siddhanta'?
Answer. Aryabhatta.

6. Who was established Nalanda University?
Answer. Kumargupta.

7. Battle of Plassey was fought in which year?
Answer: 1757

8. The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent
Answer: Nirvana

9. What was Kharaj?
Answer: Islamic land tax

10. Who ended the Turkish monopoly of high offices in the Delhi sultanate?
Answer: The Khiljis


Read Also:



History One liner Questions for SSC CGL Prelims Written Test History One liner Questions for SSC CGL Prelims Written Test Reviewed by Honey on 13:02:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.