Geography questions and answers for SSC CGL and SSC CPO Exams

Geography questions and answers: Hi friends in this post we give the previous year Geography Questions and answers asked in the SSC CGL (combined graduate Level) Examinations. From this Indian Geography Topic Every Year 4-8 questions are asked in SSC CGL Prelims Examination.

Geography questions and answers for SSC CGL

1. The Magnitude of Earthquake is measured on the –
A. Barometer                 
B. Anemometer
C. Kelvin meter              
D. Richter scale
Answer: D

2. Dome Mountain are the result of –
A. Intrusion of magma
B. Folding
C. Frictions at the joints of the rocks
D. Faulting
Answer: A

3. Creators or calderas are –
A. Rift Valley
B. Hollows created by removed of volcanic cones
C. Sinkholes
D. Pot holes
Answer:  B

4. The length of India’s coastline is about
A. 4900 km's
B. 5700 km's
C. 7500 km's
D. 8300 km's
Answer: C


5. Which hill station’s name means ‘place of the thunderbolt’?
A. Gangtok
B. Shillong
C. Oottacamand
D. Darjeeling
Answer: D

6. The headquarters of the Survey of India Department is located at:
A. Jaipur
B. Dehradun
C. Hyderabad
D. New Delhi
 Answer: B

7. Where is Tala Hydroelectric project, which is expected to generate 1020 MW power, located?
A. Arunachal Pradesh
B. Bhutan
C. Nepal
D. Himachal Pradesh
Answer: B

8. In which part of India, canal irrigation system is the most common?
A. Tamil Nadu
B. Maharashtra
C. Sikkim
D. Uttar Pradesh
Answer: D


9. The river also known as Tsangpo in Tibet is
A. Ganga
B. Brahmaputra
C. Indus
D. Teesta
Answer: B

10. Which of the following rivers makes an estuary?
A. Cauvery
B. Krishna
C. Narmada
D. Ganga
Answer: C


Read More:


Geography questions and answers for SSC CGL and SSC CPO Exams Geography questions and answers for SSC CGL and SSC CPO Exams Reviewed by Honey on 13:07:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.