Indian geography questions and Answers for competitive exams

Geography Questions and Answers for Competitive Exams: HI friends in this post we give the Geography questions with Answers asked in SSC CGL Previous years. From Geography Topic Every year 4-8 questions asked in SSC CGL Prelims exams. 10 Indian Geography Questions are Given Below for practice for Combined Graduate level Exams. Ssc-ibps.com team provides everyday quiz, SSC CGL Practice Sets, Previous year asked questions in one-liner format type and all Topics Quizzes and Study notes are given for all competitive exams.





Geography Questions and Answers for Competitive Exams

1. __________ is India’s first experimental, geostationary satellite.
A.  APPLE
B. Bhaskara-II
C. SROSS-III
D. INSAT-4A
Answer: A

2. India’s first fast breeder neutron reactor is called
A. DHRUV
B. APSARA
C. CIRCUS
D. KAMINI
 Answer: D

3. Where is the International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials (ARCI) located?
A. Bengaluru
B. Hyderabad
C. Coimbatore
D. Machilipatnam
Answer: B

4. Asthenosphere is
A. Solid
B. Liquid
C. Molten
D. Partially molten
Answer: D


5. Density decreases with height in the atmosphere is denoted by
A. Charle’s law
B. Boyle’s law
C. Archimedes’ principle
D. None of these
Answer: B

6. In which of the following regions is plantation agriculture largely practiced?
A. Semi-arid
B. Subtropical
C. Tropical
D. Temperate
Answer: C

7. The gravitational pull at the lunar surface is __________ of Earth.
A. One-third
B. One-fourth
C. One-fifth
D. One-sixth
Answer: .D

8. Glacial movement occurs when the ice mass becomes
A. Too heavy to maintain its rigid shape
B. Too light to be acted upon by frictional forces
C. Both the conditions are correct
D. None of these
Answer: C





9. Which one of the following lakes is the deepest?
A. Wular
B. Mansarovar
C. Victoria
D. Baikal
Answer: D

10. In the USA, where is the Silicon Valley located?
A. Northern end of Salton Sea
B. Northern end of San Francisco Bay
C. Southern end of Strait of Georgia
D. Southern end of San Francisco Bay
Answer: D


Read Also:



Indian geography questions and Answers for competitive exams Indian geography questions and Answers for competitive exams Reviewed by Honey on 19:15:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.