Geography Question for Competitive Exam SSC CGL, SSC CPO, CHSL and Railway

Geography Question for Competitive Exam: Hi friends, in General, Knowledge Topic Geography are one of the important topics. From this Geography maximum 5-8 questions are asked in every exam. SSC CGL Preliminary computer-based test (CBT) is near. These Indian Geography Questions are asked in the previous year papers since 1996-2016 questions.

Geography Question for Competitive Exam SSC CGL

1. __________ denotations were done in Pokhran-II.
A. Three
B. Five
C. Seven
D. Nine
Answer: B

2. Bhabha Atomic Research Centre is located at
A. Trombay
B. Delhi
C. Chennai
D. Pokhran
Answer: A

3. Which of the following statements hold true for the fast breeder neutron reactor?
I. India’s first fast breeder neutron reactor has been set up at Kalpakkam
II. India is the seventh country in the world to have mastered the fast breeder reactor technology
III. India is the first developing nation to have mastered the fast breeder reactor technology
A. I and II
B. II and III
C. III and I
D. I, II and III
Answer: D     

4. AGNI-II has a range of
A. 500 km
B. 1000 km
C. 1500 km
D. 2000 km
Answer: D


5. Akash is a __________ missile
A. Surface-to-air
B. Air-to-surface
C. Surface-to-surface
D. Air-to-air
Answer: A

6. Which of the following is a cruise missile?
I. BRAHMOS
II. PINAKA
III. NIRBHAY
A. I and II
B. II and III
C. III and I
D. None of these
Answer: C

7. __________ is the first missile to be developed under the Integrated Guided Missile Development Programme (IGMDP).
A. AGNI
B. AKASH
C. PRITHVI
D. VAYU
Answer: C

8. Which of the following is fire and forget anti-tank missile?
A. NIRBHAV
B. PRITHVI
C. VAYU
D. NAG
Answer: D

9. HELINA is a variant of __________ system.
A. AGNI
B. NAG
C. TRISHUL
D. DHANUSH
Answer: B

10. King Institute of Preventive Medicine is located in
A. Chennai
B. Kolkata
C. Mumbai
D. Delhi
Answer: A


Other Useful Important PDF Downloads For Competitive Exams









Geography Question for Competitive Exam SSC CGL, SSC CPO, CHSL and Railway Geography Question for Competitive Exam SSC CGL, SSC CPO, CHSL and Railway Reviewed by SSC-IBPS on 15:58:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.