Geography MCQ for Competitive Exams SSC CGL CPO Railway CHSL Exams

Geography MCQ for Competitive Exams: Dear Students in this post we give the Most Important SSC Combined Graduate Level Preliminary exam previous year Asked Questions in Geography Multiple Choice Questions with Answers. This Objective MCQ’s are helpful which type of question format in the written exams.

Geography MCQ for Competitive Exams For SSC CGL Exams

1. Which of the following is the highest peak of the Aravali Range?
A) Dhaulavira
B) Guru Shikhar
C) Anai Mudi
D) None of above
Answer: B

2. Indravati is the tributary of which of the following rivers?
A) Yamuna
B) Cauveri
C) Son
D) Godavari
Answer: D

3. The formation of __________ is one of the prominent geographical features of the west coast.
A) Delta
B) Estuaries
C) Both A) and B)
D) None of these
Answer: B

4. Which state of India has the largest area under forest?
A) Rajasthan
B) Uttar Pradesh
C) Assam
D) Madhya Pradesh
Answer: D


5. The coastal tract of Orissa is also known as the
A) Vindhya Plain
B) Utkal Plain
C) Pulicut Plain
D) Kathiawar Plain
Answer: B

6. Which of the following cities is known as the ‘Venice of the East’ because of its large networks of canals?
A) Kovalam
B) Kottayam
C) Alleppey
D) Asthamudi
Answer: C

7. Jowar and Bajra crops are the examples of which of the following crop season?
A) Zaid
B) Kharif
C) Rabi
D) Summer
Answer: B

8. Which of the following years has been declared as ‘the International Year of Rice’ by the United Nations General Assembly?
A) 2004
B) 2005
C) 2006
D) 2003
Answer: A


9. Kalyan, Sona and Sonalika are the high yielding varieties of seeds of which of the following crops?
A) Rice
B) Sugarcane
C) Cotton
D) Wheat
Answer: D

10. Name the largest freshwater lake in India?
A) Dal Lake
B) Powai Lake
C) Wular Lake
D) Chilka Lake
Answer: C

Read more Related Articles




Geography MCQ for Competitive Exams SSC CGL CPO Railway CHSL Exams Geography MCQ for Competitive Exams SSC CGL CPO Railway CHSL Exams Reviewed by Honey on 21:23:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.