General Science one liner bits For SSC CGL All Competitive Exams

General Science One Liner Bits: General Science one liner bits are helpful for the preparation for the SSC CGL Prelims, SSC CPO, SSC CHSL, Railway, RRB and All Competitive Exams. Here we give 20 important general science one liner bits asked in the Staff Selection Commission recruitment board written examinations.

General Science one liner bits For SSC CGL Prelims test

1. Regarding "carbon, credits", which one of the following statements is not correct?
Answer: Carbon credits are awarded to countries or groups that have reduced greenhouse gases below their emission quota.

2. The increasing amount of carbon dioxide inthe air is slowly raising the temperature ofthe atmosphere, because it absorbs:
Answer: The infrared part of the solar radiation

3. The formation of ozone hole in the Antarcticregion has been a cause of concern. Whatcould be the reason for the formation of thishole?
Answer: Presence of prominent polar front and stratospheric' clouds; and inflow of chlorofluorocarbons 

4. In the grasslands, trees do not replace the grasses as a part of an ecological succession because of?
A. insects and fungi
B. limited sunlight and paucity of nutrients
C. water limits and fire
Answer: None of the above

5. Which one of the following is the correct sequenceof ecosystem in the order of decreasing productivity?
Answer: Mangroves, grasslands, lakes, oceans

6. Consider the following pairs:
Answer: Nokrek Bio-sphere Reserve: Garo Hills.

7. In which one among the following categoriesof protected areas in India are local peoplenot allowed to collect and use the biomass?
Answer: National Parks

8. Growing agricultural crops between rows of planted trees is known as?
Answer: Taungya system

9. The cutting down of trees and setting them on are and raising crops on the resulting ash is called:
Answer: Jhum

10. Algal bloom is the result of
Answer: Eutrophication

11. The dense mass of small water drops on smoke or dust particles in the lower layers o the atmosphere is:
Answer: Dew

12. The Mid- latitude or temperate forests trees are:
Answer: Live , maple ,walnut

13. The largest Volcano Lake in the world is
Answer: Toba (Indonesia)

14. The world largest ship canal is:
Answer: Suez canal

15. Which is the capital of Bulgaria?
Answer: Sofia

16. The western disturbances which cause rain in northwest India originate in?
Answer: Mediterranean sea

17. Which of the following is world largest producer of Bauxite?
Answer: Australia

18. The strait which separates Asia from North America?
Answer: The Bering Strait

19. Which city has a longest day in the month of June?
Answer: Bangalore


20. Maharastrian Plateau is made up of
Answer: Lava




General Science one liner bits For SSC CGL All Competitive Exams General Science one liner bits For SSC CGL All Competitive Exams Reviewed by Honey on 13:35:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.