General Physics for Competitive Exams SSC CGL Prelims Exam Bits

General Physics for Competitive Exams: All Competitive Exams in General Science one of the most important topic is Physics. In all government conducted written examination from this Physics Subject more than 5-8 questions asked in exams. In this post we give the 10 important previous years asked bits in the Staff Selection Commission CGL Tier 1 Written test. These bits are also useful for candidates who are preparing for the Railway, RRB NTPC, SSC CPO, SSC MTS, Group I, Group II, Group III, Group IV and all State Government Jobs.





General Physics for Competitive Exams (SSC CGL Tier 1 Written Test)

1. A main in a train moving at a constant velocity drops a ball on the platform. The path of the ball as seen by an observer standing on the platform is?
A) A straight line
B) A circle
C) A parabola
D) None of the above
Answer: C

2. Lightyear is a measurement of?
A) Speed of aero planes
B) Speed of rockets
C) Stellar distances
D) Speed of light
Answer: C

3. A deep sea diver may hurt ear drum during diving because of?
A) Lack of oxygen
B) High atmospheric pressure
C) High water pressure
D) All of the above
Answer: D

4. Gas thermometers are more sensitive than the liquid thermometers because the gases?
A) Have low specific heat
B) Have high specific heat
C) Have large coefficient of expansion
D) Are lighter
Answer: A


5. Fahrenheit scale divides two fixed points into?
A) 180 parts
B) 212 parts
C) 100 part
D) 32 parts
Answer: A

6. Which of the following substances has greatest specific heat?
A) Iron
B) Water
C) Copper
D) Mercury
Answer: B

7. When lake starts freezing the formation of the ice will start first at the?
A) Bottom
B) Middle
C) Top
D) None of these
Answer: C

8. Heat is associated with?
A) K.E of random motion of molecules
B) K.E. of orderly motion of molecules
C) Total K.E of random and orderly motion of molecules
D) None of these
Answer: A





9. The value of g on the earth’s surface changes due to?
A) Both rotation and shape of the earth
B) Rotation of the earth only
C) Shape of the earth only
D) None of the above
Answer: A

10. The gas thermometers are more sensitive than the liquid thermometers because of gases?
A) Expand more than liquids
B) Do not change their states easily
C) Are much lighter
D) Are easy to obtain
Answer: A


Read Also:



General Physics for Competitive Exams SSC CGL Prelims Exam Bits General Physics for Competitive Exams SSC CGL Prelims Exam Bits Reviewed by Honey on 11:47:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.