General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams SSC CGL All Exams

General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams: Every Competitive Exam Conducted by the Central and State Government Board Recruitment Written exam one of the main important topic is GK (General Knowledge). Form This Section General Knowledge Topic 40-50 Questions asked in Written Test or Computer based Test. Mostly General Knowledge Questions coming from Indian History, Geography, Physics, Chemistry, Botany, Economy, Polity, and Current Affairs Topics. Below we give the Important GK Questions and Answers useful for the SSC CGL, SSC CHSL, Railway, RRB NTPC, LIC, NICL, NAICL and IBPS Bank PO & Clerk Exams.





Important General Knowledge Questions and Answers For Competitive Exams

IMP Biology GK Questions with Answers:

This Biology Topics in Written Test more then 3-5 Questions coming from this Section.  
1. Which of the following oils is gaining popularity as a cooking option in India?
A) Olive
B) Coconut
C) Pongamia
D) Peanut
Answer: B

2. True fruit develop from?
A) Ovary
B) Thalamus
C) Petal
D) Funicle
Answer: A

3. The fleshy thalamus is edible in?
A) Mango
B) Orange
C) Tomato
D) Apple
Answer: D

4. Which of the following plant only produce seed but not fruit?
A) Sugar-cane
B) Pea-nut
C) Cycus
D) Almond
Answer: C

 Important GK Chemistry Question and Answers

1. The 3d transition series contains elements from atomic number?
A) 21 to 30
B) 21 to 29
C) 21 to 31
D) 22 to 30
Answer: A

2. Non ferromagnetic element is?
A) Fe
B) Co
C) Mn
D) Ni
Answer: C

3. The most common actinide is?
A) Thorium
B) Europium
C) Lanthanum
D) Samarium
Answer: A

4. Certain (at number 58) is a member of?
A) S-block elements
B) P-block elements
C) D-block elements
D) F-block elements
Answer: D

Computer Awareness General Knowledge Questions For Exams

1. When you save to this your data will remain intact even when the computer is turned off -----
A) RAM
B) Mother board
C) Secondary storage device
D) Primary storage device
E) None of these
Answer: C

2. Built in memory of computer is …………..
A) EROM
B) ROM
C) RAM
D) PROM
E) EREM
Answer:  B

3. The instructions for starting the computer are housed in ------
A) RAM
B) CD-ROM
C) ROM chip
D) All of these
E) None of these
Answer: C

4. To put information in a file on a magnetic disk or in a computer’s memory so that it can be used later ……….
A) Store
B) Ship
C) Shift
D) Centre
E) None of these
Answer:  A





Indian Economy GK MCQ Questions for written Tests

1. Free trade zone is one?
A) Where trade is done without restriction
B) Where any entrepreneur is free to start industries
C) Where infrastructural facilities were provided free to entrepreneurs by the government
D) Where industries are free from excise duties and produce for exports
Answer: A

2. SEZ act was passed by the parliament in the year?
A) 2004
B) 2005
C) 2006
D) None of these
Answer: B

3. The earlier name of the WTO are?
A) UNCTAD
B) GATT
C) UNIDO
D) OECD
Answer: B

4. The capital of IMF is made up by contribution of the?
A) Credit
B) Deficit financing
C) Member nations
D) Borrowings
Answer: C


Geography Questions for Government Exams written Test

1. Jet streams blows?
A) From west to east
B) From east to wet
C) From north to south
D) None of the above
Answer: A

2. Which one among the following statements regarding Chinook winds is not correct?
A) These are local winds
B) They descend along the eastern slopes of the rocky mountain in mid –latitudes
C) They bring lots of rain with them
D) They benefit agriculture
Answer: C

3.  The trade winds are strongest during?
A)  Winter
B) Summer
C) Rainy season
D) Autumn season
Answer: B

4. Coriolis flow tends of trun?
A) The flow of the air
B) The direction of the air
C) The velocity of the air
D) None of them
Answer: A


Indian History Practice Questions

1. Who were directly related to the Poona pact of 1932?
A) Indian women
B) Inidan labour class
C) Inidan farmers
D) Inidan depressed classes
Answer: D

2. Who is the author of the autobiography the Indian must get out quick who said it?
A) Stafford cripps
B) Lord pethwick Lawrence
C) Lord Wavell
D) A.V.Alexander
Answer: C

3. Who was nominated president of the Indian national congress after the resignation of subhash Chandra bose?
A) Abul kalam azad
B) Rajenda Prasad
C) Pattabhi sitaramaiyya
D) Vallabhbhai patel
Answer:B

4. Who was the nationalist leader to be elected as speaker of central legislative assembly in 1925?
A) Motilal Nehru
B) Vitthalibhai patel
C) Vallabhai patel
D) C.R.Das
Answer: B

Physics Important Questions for Competitive exams

1. When a charged particle enters a uniform magnetic field its kinetic energy?
A) Remains constant
B) Increased
C) Decreases
D) Becomes 0
Answer: A

2. The magnetic field lines in the middle of a solenoid are?
A) Circle
B) Parallel to the axis
C) Spirals
D) Perpendicular to the axis
Answer: B

3. Magnetic field inside a solenoid is?
A) Directly proportional to current
B) Inversely proportional to current
C) Directly proportional to its length
D) Inversely proportional to the total number of turns
Answer: A

4. The deflection in moving coil galvanometer is?
A) Directly proportional to the torsional constant
B) Inversely proportional to the area of the coil
C) Inversely proportional to the current
D) Directly proportional to the number of turns in the coil
Answer: D





Indian Polity General Knowledge Questions

1. Which one of the following is NOT a parliamentary committee?
A) Committee on public accounts
B) Committee on public undertakings
C) Committee on estimates
D) Demands for grants committee
Answer: D

2. What does the judicial review function of the Supreme Court mean?
A) Review its own judgment
B) Review the functioning of judiciary in the country
C) Examine the constitutional validity of the laws
D) Undertake periodic review of the constitution
Answer: C

3. The disputes regarding the election of the president and vice-president of India are decided by the?
A) Parliament
B) Election commission
C) Supreme Court
D) High court
Answer: C

4. How many types of writs can be issued by the supreme court?
A) 2
B) 3
C) 5
D) 6
Answer: C



General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams SSC CGL All Exams General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams SSC CGL All Exams Reviewed by Honey on 12:05:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.