Chemistry Practice Test Answers For SSC CGL, CHSL, Competitive Exams

Chemistry Practice Test Answers For SSC CGLChemistry Practice Test Answers are useful for the all competitive exams like as SSC CGL, SSC CHSL, Railway, Bank Exams and All State Government Jobs and UPSC Exams. 





Chemistry Practice Test Answers For SSC CGL

1. Water solution base is called?
A) Acid
B) Salt
C) Alkali
D) None
Answer: C

2. Hydrochloric acid is also known as?
A) Galic acid
B) Picric acid
C) Muriatic acid
D) Chloric acid
Answer: C

3. The rate of diffusion of a gas is?
A) Directly proportional to its density
B) Directly proportional to its molecular mass
C) Directly proportional to the square of its molecular mass
D) Inversely proportional to the square root of its molecular mass
Answer: D

4. According to the kinetic theory of gases?
A) There are intermolecular attractions
B) Molecule have considerable volume
C) There is no intermolecular attraction
D) Speed of molecules decreases of each collision
Answer: C

5. At constant pressure the volume of a definite mass of a gas is directly proportional to the?
A) Temperature
B) Density
C) Both
D) None
Answer: A


6. The name catalysis was given by?
A) Rutherford
B) Langmuir
C) Grahm
D) Berzelius
Answer: D

7. Which is the following type of materials act as effective catalysts?
A) Alkali metals
B) Transition metals
C) Alkaline earth metals
D) Radioactive metals
Answer: B

8. A catalyst increases the rate of a chemical reaction by?
A) Increasing the activation energy
B) Decreasing the activation energy
C) Reacting with reactants
D) Reacting with products
Answer: B

9. When ammonium chloride is dissolved in water, the solution becomes cold. The change is?
A) Endothermic
B) Exothermic
C) Supercooling
D) None of these
Answer: A

10. The standard heat of formation of diamond is?
A) Same as that of graphite
B) Greater than of graphite
C) Less than of graphite
D) Less than that of graphite
Answer: B

11. The electron affinity of chlorine is highest than that of fluorine due to?
A) Its highest reactivity
B) Bigger size
C) Difference in their electronic configuration
D) Smaller nuclear charge
Answer: B

12. The electron affinity of noble gases is?
A) Almost zero
B) Low
C) High
D) Very high
Answer: A

13. The screening effect of inner electrons of the nucleus causes?
A) Decrease in the ionization energy
B) Increase in the ionization energy
C) No effect on the ionization energy
D) Increase in the attraction of the nucleus to the electrons
Answer: C

14. The diagonal relationship is shown by?
A) Elements of 1st period
B) Elements of 2nd period
C) Elements of 3rd period
D)  None
Answer: B





15. Aluminum bears a diagonal relationship with?
A) Beryllium
B) Boron
C) Carbon
D) Gallium
Answer: A

Read Also:

Chemistry Practice Test Answers For SSC CGL, CHSL, Competitive Exams Chemistry Practice Test Answers For SSC CGL, CHSL, Competitive Exams Reviewed by Honey on 14:30:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.