Chemistry MCQ for Competitive Exams CGL Prelims Previous year Questions

Chemistry MCQ for Competitive Exams: Hi readers here we provide the Chemistry Multiple Choice Questions (MCQ)s For All Competitive Exams. SSC board Give the Dates for Staff Selection Commission CGL Prelims written Exams 2017 from 1st August to 20th August. In this post we give 10 Chemistry questions and answers previous year asked questions.




Chemistry MCQ for Competitive Exams

1. Most of hydrocarbons from petroleum are obtained by?
A) Fractional distillation
B) Fractional crystallization
C) Vaporization
D) Isomerisation
Answer: A

2. Knocking sound is produced in the engine when the fuel contains?
A) Water
B) Lubricating oil
C) Straight-chained hydrocarbon
D) Iso-carbon atoms
Answer: C

3. Petroleum consists of?
A) Aliphatic hydrocarbons
B) Aliphatic alcohols
C) Aromatic derivatives
D) None of the above
Answer: A

4. Ethanol containing 5% water is known as? 
A) Absolute alcohol
B) Dilute alcohol
C) Power alcohol
D) Rectified spririt
Answer: D


5. Domestic cooking gas consists of mostly?
A) Methane and ethane
B) Liquefied butane and  iso-butane
C) Ethylene and carbon monoxide
D) Hydrogen and acetylene
Answer: B

6. Paraffin dissolves in?
A) Distilled water
B) Methanol
C) Benzene
D) Salt water
Answer: C

7. Ethylene reacts with sulphur monochloride to form?
A) Ethyl chloride
B) Ethylene chloride
C) Mustard gas
D) Ethylidene chloride
Answer: C

8. Benzene is a polymer of?
A) Methane
B) Acetylene
C) Ethane
D) Ethylene
Answer: B





9. Chlorofluro carbons are widely used in?
A) Micro ovens
B) Solar heaters
C) Washing machines
D) Refrigerators
Answer: D

10. Rectified spirit contains?
A) 75% alcohol
B) 95.5% alcohol
C) 56% alcohol
D) 100% alcohol
Answer: B



Read Also:






Chemistry MCQ for Competitive Exams CGL Prelims Previous year Questions Chemistry MCQ for Competitive Exams CGL Prelims Previous year Questions Reviewed by Honey on 17:56:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.