Biology Objective Questions For Competitive Exams SSC CGL CPO and CHSL

Biology Objective Questions For Competitive Exams: Hi Students Staff Selection Commission CGL and CPO Exams are near. All Over In India Large number of candidates are preparing for these SSC CGL and CPO Written tests held by the SSC Recruitment Bard. This post we give the Biology Questions useful for the all competitive exams like SSC CGL prelims, SSC CHSL, SSC CPO, Railway and Other Exams.

Biology Objective Questions For Competitive Exams

1. Which one of the following gas comes out during photosynthesis?
A) Oxygen
B) Carbon dioxide
C) Hydrogen
D) Chlorine
Answer: A

2. Photosynthesis is fasters in?
A) Blue light
B) Sun light
C) Red light
D) Green light
Answer: C

3. In photosynthesis?
A) Light energy is converted into chemical energy
B) Chemical energy is converted into light energy
C) Chemical energy is converted into electrical energy
D) Light energy is converted into mechanical energy
Answer: A

4. When chlorophyll absorbs light it gets excited and emits?
A) Oxygen
B) Water
C) Electrons
D) Energy rich compound
Answer: C


5. Rate of photosynthesis is Minimum?
A) Red light
B) Yellow light
C) Blue light
D) Green light
Answer: D

6. Photosynthesis organelles found in plant cell?
A) Mitochondria
B) Golgi bodies
C) Chloroplast
D) Liposome’s
Answer: C

7. Photolysis of water involves?
A) Excitement of water
B) Evaluation of oxygen
C) Breakdown of water by light
D) Splitting of water into its ion H and OH
Answer: C

8. The specific function of light energy in the process of photosynthesis is to?
A) Activate chlorophyll
B) Split water
C) Reduce carbon dioxide
D) Synthesize glucose
Answer: C


9. Chlorophyll 11 is present?
A) On the surface of chloroplast
B) Dispersed throughout chloroplast
C) In the storm of chloroplast
D) In the grana of chloroplast
Answer: D

10. The process in which water is split during photosynthesis is?
A) Photolysis
B) Hydrolysis
C) Plasmolysis
D) Hemolysis
Answer: A


Read More:




Biology Objective Questions For Competitive Exams SSC CGL CPO and CHSL Biology Objective Questions For Competitive Exams SSC CGL CPO and CHSL Reviewed by SSC-IBPS on 16:18:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.