Indian History Objective Questions for Competitive Exams SSC CGL, CHSL, Railways

Indian History Objective Questions for Competitive Exams: Indian History Objective question and answers multiple choice questions are useful for the all competitive exams like as UPSC (Union Public Service Commission), SSC (Staff Selection Commission) CGL, SSC CHSL, SSC CPO, IBPS and Railway NTPC exams. Here we give the 10000+ GK Questions and Answers Important History Bits. Here we give the Ancient History, Midlevel History and Modern History MCQ Objective questions. Below Give the History questions useful for online competitive exams. So many numbers of times of practice these bits candidate can score high in written test.




Indian History Objective Questions for Competitive Exams

1. During the Mughal rule, the copper coin was known as?
A) Rupee
B) Dam
C) Tanka
D) Shamsi
Answer: B
2. Who has conferred the title of gun raj Kahn?
A) Bipradas pipi lai
B) Maladhar Basu
C) Kavi Jaya deva
D) Sri Chaitanya
Answer: B

3. In Shivaji's council of ministers the prime ministers were called?
A) Peshwa
B) Sachiv
C) Mantri
D) Sumanta
Answer: A





4. Who was called Chanakya of Maratha politics?
A) Baji Rao II
B) Balaji Vishwanath
C) Nana pharnabis
D) Mahadji Scindia
Answer: C

5.  To which school of painting bani thani was related?
A) Bundi school
B) Kishangarh school
C) Chawand school
D) Jaipur school
Answer: B


6. The clan of Rajputs who ruled the princely state of Jaipur was?
A) Sisodiyas
B) Kachhawahas
C) Rathore
D) Hadas
Answer: B

7. Which one of the following places was famous as the capital of Tipu Sultan?
A) Srirangpattam
B) Gulbarga
C) Hampi
D) None of these
Answer: A

8. The successor of Maharaja Ranjith Singh was?
A) Kharaq Singh
B) Harihar Singh nalwa
C) Sher Singh
D) Naunihal Singh
Answer: A

9. A group of eunuchs and ladies dominated in the government under?
A) Muhammad Shah(1719-48)
B) Ahmed Shah (1748-54)
C) Alamgir II (1754-59)
D) Shah Alam II (1759-1806)
Answer: B

10. Who among the following Indian rulers established embassies in foreign countries on modern lines?
A) Hider ail
B) Mir Qasim
C) Shah Alam II
D) Tipu Sultan
Answer: D

Most Important History Questions

All candidates are confused which topic for is prepare the Indian history for all competitive exams. In this post we give some important tips for preparation and Best Indian History Reference Books.





Some other Important Indian History Study notes below enclosed the links





Indian History Objective Questions for Competitive Exams SSC CGL, CHSL, Railways Indian History Objective Questions for Competitive Exams SSC CGL, CHSL, Railways Reviewed by Honey on 13:46:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.