Indian Economy Questions and Answers For Competitive Exams

Indian Economy Questions and Answers For Competitive Exams: Indian Economy Previous years asked questions in Different State and Central Government in India with answers are given below. The economy is very hard subject in all competitive exams. Difficult to remember the years and percentage of the economy. In this post, we give the economics questions and answers previous years asked the question in SSC CGL, SSC CHSl, SSC CPO and other Competitive Exams. In any competitive written test economics objective questions given in the written examinations. Below we are providing the economics quiz and multiple choice questions with answers on current affairs in this post.




Indian Economy Questions and Answers For Competitive Exams

1. Which is the agency the government has engaged in grading and standardizing various agricultural products?
A) Food Corporation of India
B) Directorate of marketing and inspection
C) Bureau of Indian Standards
D) Central statistical organization
Answer: B

2. The fertile land between two rivers is called?
A) Watershed
B) Water divide
C) Doab
D) Terai
Answer: C

3. The term green revolution has been used to indicate higher production through?
A) Creation of grasslands
B) Planting more trees
C) Creation of gardens in urban areas
D) Enhanced agricultural productivity per hectare
Answer: D

4. The national bank for agriculture and rural development (NABARD) was established in the year?
A) 1975
B) 1979
C) 1980
D) 1982
Answer: D

5. Which of the following provides the largest credit to agriculture and allied sectors?
A) Co-operative banks
B) Regional rural banks
C) Commercial banks
D) Co-operative and regional rural banks
Answer: C


6. Indian green revolution started from?
A) Pantnagar
B) Bengaluru
C) Kanpur
D) Delhi
Answer: A
7. The bonded labor system(abolition)act was legislated in?
A) 1974
B) 1976
C) 1977
D) 1978
Answer: B

8. Which country/ countries started privatization of state-owned enterprises as a major state policy?
A) U.K. under Mrs. Margret Thatcher
B) Russia in the C.I.S
C) Mexico/ Argentina/ Brazil
D) Italy/France/Malaysia
Answer: A

9. What are the core industries in India?
A) Electricity
B) Coal
C) Petroleum products
D) All of these
Answer: D

10. A labor intensive industry is one that?
A) Requires hard manual labor
B) Pay adequate wages to the labor
C) Employs more hands
D) Provides facilities to labor
Answer: C





Indian Economy for Competitive Exams

In competitive exams from the Economy Topics more than 5-8 questions are asked in the exams. Economics questions and answers multiple choice bits are given above. Easily remember to Economy Bits are number of times practice the GK Economy Bits for Competitive exams. Maintain the Short Notes for the Economy it uses when the last minutes of the Examinations.

Read Also:


Indian Economy Questions and Answers For Competitive Exams Indian Economy Questions and Answers For Competitive Exams Reviewed by Honey on 14:17:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.