Geography Quiz Questions and Answers for SSC CGL Tier 1 Competitive exams

Geography Quiz Questions and Answers: Now a day’s in every competitive exam conducted by the State and Central Government Job General Knowledge is the main topic for scoring high. In that general knowledge section Geography is one of the main topics. In Geography Topic More Than 4 to 6 questions are coming from this Indian Geography. The preparation of Indian Geography revision main topics are important discovers, life processes, Cells, Environment, Biodiversity, Ecosystems, Neutrinos, Atmosphere, Climate, Soil, Land and Resources. Each and Every topic revision maximum time to remember easily. Below we give the Geography practice sets to make easy cracking the written examination.




Geography Quiz Questions and Answers for SSC CGL

1. Tides in the sea are caused by:
A) Effect of sun
B) Effect of Moon
C) Combined effect of moon and sun
D) Gravitational force of earth and sun
Answer: C

2. Tidal range denotes the?
A) Rise of sea water and its movement toward the coast
B) Fall of sea water and its movement toward the sea
C)  Rise and fall of sea water due to gravitational forces
D) Difference between high and low tide
Answer: D

3. Radiolarian oozes occur in the depths of?
A) 600 to 1200 fathoms
B) 1500 to 2000 fathoms
C) 2000 to 5000 fathoms
D) 5000 to 6000 fathoms
Answer: C

4. Fiord originate as a result of?
A) Glacial erosion
B) Soil erosion
C) Landslide
D) Rock formation
Answer: A

5. Which is the largest gulf in the world?
A) The Gulf of Cambay
B) The Gulf of Mexico
C) The Persian Gulf
D) The Strait of Hormuz
Answer: B


6. The canal joining Baltic Sea to the North Sea is?
A) Kiel Canal
B) Suez Canal
C) Panama Canal
D) Bass Strait
Answer: A

7. Coral reefs are formed by?
A) Volcanic rocks
B) Marine sediments
C) Chlorine material precipitated from sea water
D) Tiny colonial marine animals which construct limestone skeleton material
Answer: D

8. The Great Barrier Reef is?
A) Conglomeration of corals in Australian waters
B) Mountains range in Utah, USA
C) Salt hills of Afghanistan
D) Sub-oceanic mountain in South China sea
Answer: A





9. An oxe-bow lake is a?
A) Lake formed behind an off-shore bar
B) Lake occupying a volcanic crater
C) Lake formed due to cut off meander
D)  Lake occupying a hollow scooped by a glacier
Answer: C

10. Amongst the following which is the largest island?
A) England
B) Japan
C) Borneo
D) New guinea
Answer: D


Read Also


Geography Quiz Questions and Answers for SSC CGL Tier 1 Competitive exams Geography Quiz Questions and Answers for SSC CGL Tier 1 Competitive exams Reviewed by Honey on 12:05:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.