Indian Economy important questions and answers asked in the previous competitive exams

Indian Economy important questions asked in  the previous competitive exams. Economy is the very interesting subject to learn this. In general studies economy is one of the main subject. We are providing the most important bits in repeatedly asked questions in the competitive exams.
Also we team provide the 1000+,1500+,2000+ online important bits and suggest the best books for all competitive exams. These bits are most useful for the Railway, SSC, CGL, CHSL, MTS, NTPC, ASM, ALP, TC, Goods Guard, Group I, Group II, Group III, VRO& VRA exams.  

1. Under which plan did the government introduce an agricultural strategy which gave rise to green revolution?
A) Second five yhear plan
B) Third five year plan
C) Fourth five year plan
D) Sexth five year plan

Answer: B

2. The second five year plan was based on?
A) Mahalanobis model
B) Vakil and brahmananda’s wage-goods model
C) Harrod-domar growth model
D) Solow growth model

Answer: A

3. The planning commission of india is?
A) A constitutional body
B) An independent and autonomous body
C) A statutory body
D) A non-statutory body

Answer:D

4. Which plan gave emphasis on removal of poverty for the first time?
A) Fourth
B) Fifth
C) Sixth
D) Seventh

Answer:B


5. The planning commission of india was constituted in the year?
A) 1942
B) 1947
C) 1950
D) 1955

Answer:C

6. Which one of the following is Not correct?
A) first five year plan : 1951-56
B) Second five year plan : 1956-61
C) Third five year plan : 1961-66
D) Fourth five year plan : 1966-71

Answer:D

7. In the post-independence period economic reforms were first introduced in india under?
A) Janata party government (1977)
B) Indira gandhi government (1980)
C) Rajiv gandhi government (1985)
D) P.v. narasimha rao government (1990)

Answer: D

8. Only one of the following can be the ex-office chairman of the planning commission. He is the ?
A) Minister for planning and development
B) Home minister
C) Prime minister
D) Finance minister

Answer: C

9. Which of the following is an extra-constitutional and non-statutory body?
A) Planning commission
B) Finance commission
C) Election commission
D) Union public service commission

Answer: A

10. A rolling plan refers to a plan which?
A) Does not change its targets every  year
B) Changes its allocations every year
C) Changes its allocations and targets every year
D) Changes only its targets every year

Answer:C

11. Which one of the following five year plans of india had growth with social justice and equality for achieving its goal as the main focus?
A) VI
B) VII
C) VIII
D) IX

Answer:D

12. Which one of the following is NOT within the duties of the planning commission?
A) To define the stage of growth and suggest allocation of resources
B) To make an assessment of the amterial, capital and human resources of the country
C) To determine the nature of machinery required for implementation of plan proposals
D) To prepare the annual central budget

Answer: C

13. Which five year plan had an objective of rapid ndustrialization with particular emphasis on development of basic and heavy industries?
A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth

Answer:B

14. Which is the higest body that approves five year plans in the country?
A) Planning commission
B) Union cabinet
C) Parliament
D) National development council

Answer: D

15. In India, the concept of minimum needs and directed anti-poverty programmes were the innovation of?
A) Fourth five year plan
B) Fifth five year plan
C) Sixth five year plan
D) Seventh five year plan

Answer: B

16. 9TH plan in India covers the period of?
A) 1990-1995
B) 1992-1997
C) 1997-2002
D) None of these

Answer: C

17. Economic planning is in?
A) Union list
B) State list
C) Concurrent list
D) Not any specified list

Answer: C

18. The outline of second five year plan was made by?
A) B.N.Gadgil
B) V.K.R.V.Rao
C) P.C.Mahalanobis
D) C.N.Vakil

Answer: C

19. NABARD was established in the?
A) Fourth five year plan
B) Fifth five year plan
C) Sixth five year plan
D) Eighth five year plan

Answer: C

20. The period of plan holiday in india was?
A) 1962-65
B) 1966-69
C) 1969-72
D) 1972-75


Answer: B

Indian Economy important questions and answers asked in the previous competitive exams Indian Economy important questions and answers asked in  the previous competitive exams Reviewed by SSC-IBPS on 15:57:00 Rating: 5
Powered by Blogger.