World Geography Important Boundary Lines For SSC CGL,RRB,UPSC,All Compitative Exams

World Geography Important Boundary Lines For SSC CGL,RRB,UPSC,All Compitative Exams- India And Srilanka Border Line,India And Afghanistan Border Line, Border Line Between Isreal And Lebanon,Usa And Canada Border Line.

1.Which Countries Are Joined By The Palk Strait?
Ans: India And Srilanka
Note: Adam’s Bridge Also Known As Rama Setu Is A Chain Of Limestone Shoals,Between Pamban Island And Mannar Island. Geological evidence suggests that this bridge is a former land connection between India and Sri Lanka.
The bridge is 50 km long and separates the Gulf of Mannar from the Palk Strait.

2.Which Countries Are Separated By The Durand Line ?
Ans: India And Afghanistan

3.The Boundary Between Isreal  And Lebanon Is ?
Ans: Blue Line

4.Which Countries Divided By Purple Line?
Ans: Israel and Syria

5.Which Countries Separated By Green Line ?
Ans: Israel and its neighbours (Egypt, Jordan)

6.The Boundry Between Poland & Russia Is Marked By The ?
Ans: Curzon Line

7.Which Countries Separated By Order Neisse Line ?
Ans: Germany  And Poland
Note: aftermath of World War II

8.The Boundry Between France and Germany is ?
Ans: Maginot Line

9. The Boundry Between USA And Canada  Is Marked By The ?
Ans: 49 Parallel (Medicine Line)

10.Which Countries Separated By 38 Parallel Line ?

Ans: North Korea And South Korea
World Geography Important Boundary Lines For SSC CGL,RRB,UPSC,All Compitative Exams World Geography Important Boundary Lines For SSC CGL,RRB,UPSC,All Compitative Exams Reviewed by GK Adda on 11:48:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.