Physics GK Questions For SSC CGl And CHSL TNPSC And All Exams

1. Thermo flask prevents heat loss by?
A) Radiation
B) Conduction
C) Convection
D) All of the above
Answer: D

2. Wollen clothes keep the body warm because?
A) Wool increases the temperature of the body
B) Wool is the bad conductor of the heat so it does not allow heat to flow out of the body
C) Wooll absorbs radiant heat from outer objects
D) Wool rejects heat from outer objects
Answer: A

3. A glass container cracks when very hot tea is poured into it. A probable reason for this is the?
A) Low thermal conductivity of glass
B) High thermal conductivity of glass
C) Low specific heat of glass


D) None of these
Answer: A

4. If the temperature of a hot body is increased by 50% the amount of radiation emitted by it increases approximately by?
A) 225%
B) 250%
C) 400%
D) 500%
Answer: C


5. Which is the fastest mode of heat loss?
A) Conduction
B) Convection
C) Radiation
D) All are equally fast
Answer: B

6. Relation between the colour and the temperature of a star is given by?
A) Wean’s displacement law
B) Planck/s law
C) Hubble’s law
D) Hippacrus rule
Answer: A

7. The process in which no heat enters or leaves the system in termed as?
A) Isochoric
B) Isobaric
C) Isotherma
D) Adiabatic
Answer: D

8. Mode of transmission of heat in which heat carried by a moving particles is?
A) Conduction
B) Radiation
C) Wave motion
D) Convection
Answer: D

9. The mechanical equivalent of heat J is?
A) A constant
B) A physical quantity
C) A conversion factor
D) None of these
Answer: C

10. Rate of diffusion is?
A) Faster in solids than in liquids and gases
B) Faster in liquids than in solids and gases
C) Faster in gasses than in liquids and gases
D) Equal in solids, liquids and gases
Answer: C

11. Water is usual as coolant in the radiator of a car engine because it?
A) Has low density
B) Has high specific heat
C) Has low boiling point
D) Is eassily available
Answer: B

12. Internal energy of a perfect gas is independent of?
A) Pressure
B) Volume


C) Temperature
D) None of these
Answer: D

13. At absolute zero temperature, the kinetic energy of the molecules?
A) Becomes maximum
B) Becomes minimum
C) Remains constant
D) Becomes zero
Answer: D

14. Thermal radiations are electromagnetic wave belonging to?
A) Ultraviolet
B) Visible region
C) Gamma region
D) Infrared region
Answer: D

15. A White and smooth surface is?
A) Good absorber and bad reflector of heat
B) Bad absorber and bad reflector of heat
C) Good absorber and good reflector of heat
D) Bad absorber and good reflector of heat

Answer: D


Physics GK Questions For SSC CGl And CHSL TNPSC And All Exams Physics GK Questions For SSC CGl And CHSL TNPSC And All Exams Reviewed by SSC-IBPS on 12:20:00 Rating: 5
Powered by Blogger.