Indian Constitution Gk Questions On Lok Sabha And speaker of rajya sabha

Indian Constitution Gk Questions On Lok Sabha,leader of house in rajya sabha,speaker of rajya sabha,Woman Nominated Member Of The Rajya Sabha,The Joint Session Of Indian Parliament,Rajya Sabha Called A Permanent House,total number of members nominated by the President to the Lok Sabha and the Rajya Sabha,first woman Governor of a state in free India

1.Who Was First Woman Nominated Member Of The Rajya Sabha?
Ans:Smt Rukmini Devi Arundale
Note: Present Woman Nominated Members In Rajyasabha 1) Anu Aga(Social Worker)  2) M.C. Mary Kom(Sports)3) Rekha (Artiste (Film))

2.Who Presides Over The Joint Session Of Indian Parliament?
Ans: Speaker Of Lok Sabha

3.When Was The Rajya Sabha(Council Of States) First Constituted ?
Ans: 03 April 1952
Note: First Leader Of The House In Rajya Sabha – N.Gopalaswami Ayyangar

4.Why Is Rajya Sabha Called A Permanent House ?
Ans: Rajya Sabha Is Not Subject To Dissolution, As Nearly As Possible,1/3 Of It’s Members Retire Every Second Year.

5.Who was the member of the Rajya Sabha when first appointed as the Prime Minister of India?
Ans: Indira Gandhi

6.Who administers the oath of office to the President of India before he enters upon the office?
 Ans: Chief Justice

7.How many times the President of India can seek re-election to his post?
Ans: Any No.of Times

8.The total number of members nominated by the President to the Lok Sabha and the Rajya Sabha is
Ans:  14 Members
Note: 12 Members From Rajya Sabha, 2 Members From Lok Sabha

9.The first woman Governor of a state in free India was?
Ans: Sarojini Naidu

10. Who presides over the meetings of Rajya Sabha?
Ans:  Vice President

Note: The Vice President of India  is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha, who presides over its sessions. 
Article 80 of the Indian Constitution lays down the maximum strength of Rajya Sabha as 250, 12 out of 250 members are nominated by the President Of India and 238 are representatives of the States and of the two Union Territories.  The present strength of Rajya Sabha, however, is 245, out of which 233 are representatives of the States and Union territories of Delhi and Puducherry and 12 are nominated by the President.
Indian Constitution Gk Questions On Lok Sabha And speaker of rajya sabha Indian Constitution Gk Questions On Lok Sabha And speaker of rajya sabha Reviewed by Arun Chowdary on 12:57:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.