History Online GK Questions For SSC CHSL, CGL, Railway, All Competitive Exams

History Online GK Questions For SSC CHSL, CGL, Railway, All Competitive Exams


Now a days are all competitive Exams notifications are ready release like ssc chsl, railway, appsc,tnpsc, police recruitment, SI recruitment, all public service commission exams. In every exam history is the most important topic in all exams.
In these exams history bits are coming from 8-10 marks in competitive exams. History bits mainly asked in two topics these are the ancient history, modern history at now our team is provide the combination of both ancient and modern history bits. History Online General knowledge questions for all competitive exams.  

1. To which school of painting bani thani was related ?
A) Bundi school
B) Kishangarh school
C) Chawand school
D) Jaipur school
Answer: B

2. The clan of rajputs who ruled the princely state of jaipur was ?
A) Sisodiyas
B) Kachhawahas
C) Rathors
D) Hadas
Answer: B

3. The poet king who wrote verses in praise of krishna under the name of nagari das was ?
A) Raja ummed singh
B) Raja ram singh
C) Raja chhatrasal
D) Raja savant singh
Answer: D      


4. The meaning of word bantai during medieval period was ?
A) Religion tax
B) System of calculating revenue
C) Wealth tax
D) Property tax
Answer: B

5. Who of the following built the temple of the sun god at konark ?
A) Anantvarman
B) Narasimha 1
C) Kapilendra
D) Purushottama
Answer: B

6. Dhrupad dhamar style of singing was started by ?
A) Amir khusrau
B) Raja man singh tomar
C) Tansen
D) Vishnu digambar paluskar
Answer: B

7. In which of the following cities is charminar situated ?
A) Mysore
B) Rajkot
C) Hyderabad
D) Lucknow
Answer: C

History Online GK Questions For SSC CHSL, CGL, Railway, All Competitive Exams

8. Who is considered the father of sahtara (sitar) ?
A) Mian tansen
B) Baiju bawara
C) Khurshro khan
D) Bae ghulam ali khan
Answer: C

9. The vijay satambha (tower of victory) at chittor was built by ?
A) Rana pratap
B) Rana kumbha
C) Rana sanga
D) Bappa raval
Answer: B

10. The initial design and construction of which massive temple took place during the reign of suryavarman II ?
A) Sri mariamman temple
B) Angkorvat temple
C) Batu cave temple
D) Kamakhya temple
Answer: B

11. The nagara, the dravida and the vesara are the?
A) Three main racial groups of the indian subcontinent
B) Three main linguistic divisions into which the languages of india can be classified
C) Three main styles of indian temple architecture
D) Three main musical gharanas prevalent in india
Answer: C

12. During the time of which mughal emperor did the english east india company establish its first factory in India?
A) Akbar
B) Jahangir
C) Shahjahan
D) Aurangzeb
Answer: B

13. Khalsa was founded by?
A) Guru gobind singh
B) Guru ramdas
C) Guru nanak

D) Guru arjun dev
Answer: A

14. Which governor general had entertained ranjit singh with great honour at ropar?
A) Minto 1
B) William bentick
C) Hastings
D) Auckland
Answer: B

15. Which governor general is associated with doctrine of lapse?
A) Lord ripon
B) Lord dalhousie
C) Lord bentick
D) Lord curzon
Answer: B  

History Online GK Questions For SSC CHSL, CGL, Railway, All Competitive Exams History Online GK Questions For SSC CHSL, CGL, Railway, All Competitive Exams Reviewed by Mani Babu on 10:35:00 Rating: 5
Powered by Blogger.