History General Knowledge Questions For Railway TNPSC, HSSC Recruitment Exams

History general knowledge questions for railway, ssc cgl, ssc chsl, rrb ntpc, rrb, HSSC Patwari Gram Sachiv, National Institute of Agricultural Extension Management, TNPSC Recruitment, Punjab Police SI, UIDAI Recruitment, All competitive Exams.

In History topics are mainly dived into 2 parts those are the ancient history, modern history at now we are presenting some of the modern history important questions. In this modern history every competitive exam asked 4to 6 questions in this history topic.

1. Who were directly related to the Poona pact of 1932?
A) Indian women
B) Inidan labour class
C) Inidan farmers
D) Inidan depressed classes
Answer: D

2. Who is the author of the autobiography the Indian must get out quick who said it?
A) Stafford cripps
B) Lord pethwick Lawrence
C) Lord Wavell
D) A.V.Alexander
Answer: C

3. Who was nominated president of the Indian national congress after the resignation of subhash Chandra bose?
A) Abul kalam azad
B) Rajenda Prasad
C) Pattabhi sitaramaiyya
D) Vallabhbhai patel
Answer: B




4. Who was the nationalist leader to be elected as speaker of central legislative assembly in 1925?
A) Motilal Nehru
B) Vitthalibhai patel
C) Vallabhai patel
D) C.R.Das
Answer: B


5. The first mass movement started by mahatma Gandhi was?
A) Non-co-operation movement
B) Salt movement
C) Quit india movement
D) Indigo movement
Answer: A

6. Who had founded the independent league?
A) Moti lal Nehru
B) Mahatma Gandhi
C) Ras behari bose
D) Lala lajpat rai
Answer: A

7. During india’s stuggle for independence who was the first to start satyagraha?
A) Sardar patel
B) Jawahar lal Nehru
C) Vinoba bhave
D) Mahatma Gandhi
Answer: D

8. Sabarmati ashram, established by mahatma Gandhi, during the course of india’s independence movement is located on the outskirt of?
A) Gandhinagar
B) Ahmedabad
C) Rajkot
D) Wardha
Answer: B

9. Who of the following suggested the winding up of the Indian national congress after attained freedom?
A) C.Rajagopalachari
B) Acharya J.B.Kripalani
C) Mahatma Gandhi
D) Jai prakash narayan
Answer: C

10. Gandhiji took up dandi march as a civil disobedience movement on?
A) 31st December,1929
B) 26th January,1930
C) 12th march,1930
D) 6th april,1930
Answer: C

11. Who was the first person to observe individual Satyagraha?
A) Vinoba bhave
B) Mahatma Gandhi
C) Vallabh bhai patel
D) Govind ballabh pant
Answer: A



12. Which of the following acts was described by jawahar lal Nehru as new charter of slavery?
A) Government of india act,1919
B) Government of inida act, 1935
C) Regulating act of 1773
D) Pitt’s india act of 1784
Answer: B

13. Who wrote unhappy India?
A) Bal gangadhar tilak
B) Lala lajpat rai
C) Surendranath banerjee
D) Dadhabhai  naoroji
Answer: B

14. The Indian national congress observed Independence Day for the first time on 26th January in?
A) 1920
B) 1925
C) 1930
D) 1947
Answer: C

15. When did cabinet mission arrive in India?
A) 1942
B) 1945
C) 1946
D) 1947

Answer: C

History General Knowledge Questions For Railway TNPSC, HSSC Recruitment Exams History General Knowledge Questions For Railway TNPSC, HSSC Recruitment Exams Reviewed by Mani Babu on 10:03:00 Rating: 5
Powered by Blogger.