Geography GK Questions For SSC CGL, CHSL,Railway All Exams

Geography GK Questions For SSC CGL, CHSL,Railway All Exams

1. Willey willy is?
A) A type of tree grow in temperate region
B) A wind that blow in a desert region
C) A tropical cyclone of the north west Australia
D) A kind of common fish found near Lakshadweep
Answer: C

2. Which of the following winds predominantly sesasonal winds?
A) Cyclonic winds
B) Prevailing winds
C) Monsoon winds
D) Local winds
Answer: C


3. Which one of the following is not a necessary condition for the formation of heavy rainfall?
A) Air must be warm near the surface
B) Moist air must near the surface
C) Air must becomes saturated
D) Air pressure must be high
Answer: A

4. The phenomenon of trade winds takes place due to?
A) Conduction of heat
B) Convection of heat
C) Radiation
D) None
Answer: A


5. Sirocco is a name used to mean?
A) A local wind
B) An ocean current
C) An island
D) A volcano
Answer: A

6. Winds and air currents differ in the aspect that?
A) Air currents blow much faster than winds
B) Air currents are always moisture laden while the winds are usually dry
C) The winds blow on lands while air currents blow over seas and oceans
D) Winds are horizontal movements of air while air current are the vertical  movements of air
Answer: D

7. Which of the following are the trends in direction of wind with the highest frequency over a particular point on the earth’s surface?
A) Polar winds
B) Trade winds
C) Prevailing winds
D) Subtropical high –pressure belt
Answer: A

Geography GK Questions For SSC CGL, CHSL,Railway All Exams

8. Which of the following are the trends in direction of wind with the highest frequency over a particular point on the earth’s surface?
A) Polar winds
B) Trade winds
C) Prevailing winds
D) Subtropical high-pressure belt
Answer: B

9. What causes wind to deflect toward left in the southern hemisphere?
A) Temperature
B) Magnetic field
C) Rotation of the earth
D) Pressure
Answer: C

10. Which one of the following is a planetary wind?
A) Monsoon
B) Trade
C) Chinook
D) Mistral
Answer: B

11. Wind is often found to blow in a hot summer day due to?
A) Conduction of heat between air and soil on the earth
B) Radiation from the soil
C) Convection current of air
D) None of the above
Answer: A

12. Mid-latitude cyclones?
A) Usually move across north-america from east to west
B) Are generally found only over the ocean
C) Generally bring clear skies and little precipitation
D) Are formed in regions of strong temperature contrasts
Answer: D



13. On November 8 2013 many people died in Philippines after a super typhoon ravaged the country. What was the name of the typhoon?
A) Haiyan
B) Utor
C) Phailin
D) Nesat
Answer: A

14. The tropical cyclones do not occur close to the equator because of?
A) Weak coriolis force
B) Light variable winds
C) Excessive humidity
D) Convective activity
Answer: A

15. Temperate cyclone bring along with them?
A) Pleasant weather
B) Snow fall and hail
C) Thunderstorms
D) Mild rainfall
Answer: D


Geography GK Questions For SSC CGL, CHSL,Railway All Exams Geography GK Questions For SSC CGL, CHSL,Railway All Exams Reviewed by SSC-IBPS on 11:53:00 Rating: 5
Powered by Blogger.