Modern Indian History Quiz - Indian Freedom Struggle,Role Of Women In freedom struggle


Dear Readers: Indian Kings Names,Indain Wars Years And Dates, Indian Kings Wife Names, King’s Children Names These Are Not Indian History In Competative Exams. In Competative Exams examiner Asked Questions From Art,Culture,Social Devleopment,Economic Development,Religion,Women Role Etc.These Modern Indian History Quiz (indian freedom struggle,Role Of Women In freedom struggle) Will Help You To Get High Score In Your Exam


Modern Indian History Quiz - Indian Freedom Struggle,Role Of Women In freedom struggle


1.Consider the following events during India’s freedom struggle :
1.Chauri - Chaura Outrage
2.Morley - Minto Reforms
3.Dandi March
4.Montagu -Chelmsford Reforms
Which one of the following is the correct chronological order of the events above
(a) 1 – 3 – 2 – 4  
(b) 2 – 4 – 1 – 3
(c) 1 – 4 – 2 – 3  
(d) 2 – 3 – 1 – 4 
Ans-B

2.Who among the following was NOT a signatory to the historic Poona Pact of 1932 ?
(a)B. R. Ambedkar
(b)Madan Mohan Malviya
(c)C. Rajagopalachari
(d)M. K. Gandhi
Ans - C

3.Who was known as the Frontier Gandhi (Simanta Gandhi)?
(a) Abdul Ghaffar Khan
(b) Mahatma Gandhi
(c)Shaukat Ali 
(d) Mohammad Ali Jinnah
Ans-A


4. With which one of the following movements is the slogan "Do or die" associated?
(a) Swadeshi Movement
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement
Ans-D

5.When was the Azad Hind Fauj formed ?
(a) 1st October, 1939
(b) 10th August, 1940
(c) 11th May, 1941 
(d) 1st September, 1942
Ans-D

6.Who was the first Governor General of Independent India ?
(a) C. Rajagopalachari
(b) Waren Hastings
(c) Lord Dalhousie 
(d) Lord Mountbatten
Ans - D

7.Who was called the ‘Iron Man of India’ ?
(a)Sardar Ballabhbhai Patel
(b)Surendranath Bannerjee
(c)Bipin Chandra Pal
(d)Lala Lajpat Rai
Ans-A

8.The Sarvodaya Movement was started by
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jayprakash Narayan
(c) Vinoba Bhave
(d) Datta Dharmodhikari
Ans-C

9.Which one of the following is NOT a feature of the Government of India Act of 1935 ?
(a)Diarchy at the centre
(b)Formation of indian council
(c)Provincial autonomy
(d)An All India Federation
Ans-B

10.When was the Non-Co-operation Movement suspended ?
(a) 1940 
(b) 1932
(c) 1922
(d) 1920
Ans - C

11.The Indian National Army (INA) came into existence in 1943 in—
(a) Germany 
(b)  Burma
(c)  Singapore 
(d)  Russia
Ans-C



12.The foundation of modern education system in India was laid by—
A.The Charter Act of 1813
B.Macaulay's Minutes of 1835
C.The Hunter Commission of 1882
D.Wood's Despatch of 1854
Ans - B

13.After returning from South Africa Gandhiji launched his first successful Satyagraha in—
(a) Chauri-Chaura 
(b) Dandi
(c) Champaran 
(d) Bardoli
Ans-C

14.Which one of the following observations is not true about the Quit India Movement of 1942?
(a) It was a non-violent movement
(b) It was led by Mahatma Gandhi
(c) It was a spontaneous movement
(d) It did not attract the labour class in general
Answer - D

15.Who founded All India Harijan Sangh ?
(a) B. R. Ambedkar 
(b) Mahatma Gandhi
(c) Jai Prakash Narayan
(d) Raj Narayan
Ans-B

16.Arrange the following events in Chronological order—
1.Dandi March
2.Shimla Pact
3.Death of Tilak
4.Champaran Satyagraha
Select the answer from following codes—
(a) 1 - 3 - 4 - 2 
(b) 2 - 4 - 1- 3
(c) 3 - 4 - 2 - 1 
(d) 4 - 3 - 1 - 2
Ans - D

17.Aim of the Swarajya Party was to—
(a)Agitate for total freedom
(b)Boycott the Congress moves
(c)Enter the legislature and wreck the Government from within
(d)Resort to extremism
Ans-C

18.Who was the first Indian to have entered the Indian Civil Service?
a)Satyendra Nath Tagore
b) CC Desai
c) Surendra Nath Banerjee
d) Subash Chandra Bose
Ans-A

19.Who gave the slogan ‘Jai Hind’ ?
(a) M. K. Gandhi 
(b) J. L. Nehru
(c) S.C. Bose 
(d) B.G. Tilak
Ans-C

20.The whole dispute between Subhash Chandra Bose and right wing, after the Tripuri Session of Congress centred round to the question of—
(a)formation of Congress Working Committee
(b)policy towards Princely States
(c)attitude towards Central Government
(d)Double membership of Congress Socialist Party members
Ans- A




Modern Indian History Quiz - Indian Freedom Struggle,Role Of Women In freedom struggle Modern Indian History Quiz - Indian Freedom Struggle,Role Of Women In freedom struggle Reviewed by GK Adda on 10:21:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.