Indian Polity Questions And Answers Pdf By M Laxmikanth (lakshmikanth)


Indian Polity Is One Of The Most Important Subject in All Competitive Exams Like SSC CGL,SSC CHSL,RRB Railway,UPSC, APPSC,TSPSC,TNPSC,KSPSC,UPPSC Etc. Best Book For Indain Polity Pdf By M Laxmikanth articles of indian constitution,fundamental rights of indian constitution,amendments in indian constitution,important articles of indian constitution,fundamental duties of indian citizen,preamble to the constitution Are Very Very Important Topics In Indian Constitution. This Polity Questions And Answers Is Useful For To Get High Score And Success In Exam. 

Indian Polity Questions And Answers Pdf By M Laxmikanth (lakshmikanth)


1. In which Amendment, the words ‘Socialist’, ‘Secular’ and ‘Unity and Integrity of the Nation’ were added to the Preamble of constitution of India ?
(a) 42nd  
(b) 44th
(c) 52nd  
(d) None of them
Ans: A

2. The Official legal advisor to the State Government is:
(a) The Chief Justice 
(b) The Attorney – General
(c) The Advocate – General 
(d) A bench of High Court Judges
Ans: C

3.Consider the following Acts:
1. The Regulating Act
2. Pitt’s India Act
3. The Charter Act
4. Indian Council Act
What is the correct chronological sequence of the Acts ?
(a) 1, 2, 3, 4  
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 4, 3, 2, 1   
(d) 3, 4, 2, 1
Ans: A

4. Consider the following words :
1. Socialist 
2. Democratic
3. Sovereign
4. Secular
Choose the response that gives the correct in the preamble?
(a) 3, 1, 4 and 2 
(b) 3, 4, 1 and 2
(c) 3, 4, 2 and 1 
(d) 4, 1, 3 and 2
Ans: A

5. Ordinance of Governor has to be passed by the Assembly within—
(a) 6 weeks  
(b) 8 weeks
(c) 10 weeks 
(d) 12 weeks
Ans: A

6.Through which one of the following were commercial activities of the East India Company finally put to an end?
(a)The Charter Act of 1793
(b)The Charter Act of 1813
(c)The Charter Act of 1833
(d)The Charter Act of 1853
Ans: C

7. The ideals and objectives outlined in the Preamble of the Indian Constitution have been further elaborated in—
(a) the chapter on Fundamental Rights
(b) the chapter on Directive Principles of State Policy
(c) the chapter on Directive Principles of State Policy, Fundamental Rights and Fundamental Duties
(d) nowhere else in the text of the Constitution
Ans: C

8. The Governor of a State—
1. is appointed by the President
2. holds office at the pleasure of the President
3. is head of the State’s Executive Power
4. normally holds office for 5 years
Select the correct answer from the code given below :
Codes :
(a) 1 and 2  
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 2 and 4 
(d) All of these
Ans: D

9.In the Federation under the Act of 1935 residuary powers were given to the :
(a)Federal Legislature
(b)Provincial Legislature
(c)Governor General
(d)Provincial Governor
Ans: C

10. Which among the following is the correct expression of the term ‘Secular’ in India ?
(a) India has many religion
(b) Indians have religious freedom
(c) To follow the religion depends upon the will of an individual
(d) There is no religion of the State in India

11. Which one of the following statements about the state Governors is NOT true ?
(a) He is a part of the State Legislature
(b) He can pardon a sentence of death
(c) He does not appoint judges of the State High Court
(d) He has no emergency powers
Ans: B

12.The first definite step to provide parliamentary control over East India Company was taken by :
(a) The Regulating Act, 1773
(b) The Pitt’s India Act, 1784
(c) The Charter Act of 1793
(d) The Charter Act of 1813
Ans:A

13. Consider the following statements about the preamble of the constitution :
1. The objective resolution proposed by Pt. Nehru ultimately became the preamble.
2. It is not justiciable in nature.
3. It cannot be amended.
4. It cannot override the specific provisions of the constitution.
Select the correct answer from the codes given below—
Codes:
(a) Only 1 and 2 
(b) Only 1, 2 and 4
(c) Only 1, 2 and 3 
(d) Only 2, 3 and 4
Ans: B

14. The Governor of a State can act independent of the advice of the Council of Ministers in—
1. Asking the Government to prove its majority in the Assembly
2. Dismissing a Chief Minister
3. Reserving a bill for the consideration of the President of India
4. Returning the bill passed by the legislature for reconsideration
5. Seeking the opinion of the High Court
Select the correct answer from the codes given below :
(a) 1, 2, 3 and 4 
(b) 2, 3, 4 and 5
(c) 1, 2, 4 and 5 
(d) All of these
Ans: A

15.Diarchy was first introduced under—
(a) Morley-Minto Reforms
(b) Mont-Ford Reforms
(c) Simon Commission Plan
(d) Government of India Act, 1935
Ans:B

16. A Presidential Ordinance can remain in force—
(a) For three months
(b) For six months
(d) Indefinitely
(c) For nine months 
Ans: B

17. Which one of the following Bills must be passed by each House of the Indian Parliament separately by special majority ?
(a) Ordinary Bill   
(b) Money Bill
(c) Constitution Amendment Bill
(d) Finance Bill
Ans: C

18.Which of the following was/were the main feature(s) of the Government of India Act, 1919 ?
1. Introduction of separate electorates for Muslims
2. Devolution of legislative authority by the centre
3. Expansion and reconstitution of Central and Provincial Legislatures
Select the correct answer using the code given below:
Codes:
(a) 2 only    (b) 1 and 3
(c) 3 only    (d) 2 and 3
Ans:D

19. Who can initiate impeachment of the President ?
(a) 1/4th members of either House of the President
(b) Half of the members of either House of the Parliament
(c) Half of the state Legislatures
(d) 1/3rd members of any State Legislature
Ans: A

20. With reference to Indian Parliament, which one of the following is NOT correct?
(a) With Appropriation Bill must be passed by the both the Houses of Parliament before it can be enacted into law
(b) No money shall be withdrawn from the Consolidated Fund of India except under the appropriation made by the Appropriation Act
(c) Finance Bill is required for proposing new taxes but no other Bill/Act is required for making changes in the rates of taxes which are already under operation  
(d) No Money Bill can be introduced except on the recommendation of the President

21.Who was the Chairman of the Union Power Committee of Constituent Assembly of India?
(a) Sardar Vallabhbhai Patel 
(b) Dr. B. R. Ambedkar
(c) Sri Alladi Krishnaswami Ayyar
(d) Pt. Jawaharlal Nehru
Ans: D

22. The President of India is elected by the numbers of an electoral college which does NOT include—
(a) The elected members of the Rajaya Sabha
(b) The elected members of the Lok Sabha
(c) The elected members of the State Assemblies
(d) The elected members of the State Legislative Councils
Ans: D

23. What is the difference between ‘Vote of Account’ and ‘Interim Budget’?
1. The provision of a ‘Vote on Account’ is used by a regular Government, while an ‘Interim Budget’ is a provision used by a caretaker Government.
2. A ‘Vote on Account’ only deals with the expenditure in government’s budget, while an ‘Interim Budget’ includes both expenditure and receipts.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only    
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2 
(d) None
Ans: B

24.The constitution of India was adopted on—
(a) 26th January, 1950
(b) 26th January, 1949
(c) 26th November, 1949
(d) 15th August, 1947
Ans: C

25. Which one of the following offices is held during the pleasure of the President of India ?
(a) Vice-President 
(b) Chief Justice of India
(c) Governor of a State
(d) Chairman of UPSC
Ans: C

26. A deadlock between the Lok Sabha and the Rajya Sabha for a joint sitting of the Parliament during the passage of
1. Ordinary Legislation  
2. Money Bill
3. Constitution Amendment Bill
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only    
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only  
(d) 1, 2 and 3
Ans: A

27.Who presided over the first meeting of the Indian Constituent Assembly?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Sachchidananda Sinha
(c) B. R. Ambedkar 
(d) H.V. Kamath
Ans:B

28. Who among the following is appointed by the President :
(a) Attorney General of India
(b) Comptroller and Auditor General
(c) Governor of a State
(d) All of these
Ans: D

29. The Indian Parliament cannot legislate on a subject of State List unless—
1. The President of India directs to do so
2. The Rajya Sabha passes resolution that it is necessary to do so in national interest
3. The Speaker of Vidhan Sabha certifies that the legislation is necessary
4. There is national emergency
Considering the above statements, select the correct answer from the codes given below:
Codes :
(a) 1, 2 and 3    
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 2  
(d) 2 and 4
Ans: D

30.Who among the following was the advisor to the Drafting Committee of constituent Assembly?
(a) B. Shiva Rao 
(b) B. R. Ambedkar
(c) Sachchidananda Sinha
(d) B. N. Rao

31. Acting Chief Justice of the Supreme Court in India is appointed by the—
(a) Chief Justice of Supreme Court
(b) Prime Minister
(c) President
(d) Law Minister
Ans: C

32. Prior sanction of the President of India is required before introducing the bill, in the Parliament on:
1. Formation of new State
2. Affecting taxation in which States are interested
3. Altering the boundaries of the States
4. Money bill
Considering the above statements, select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2 and 3   
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4 
(d) All of the above
Ans: D

33. Who among the following is constitutionally empowered to declare a geographical area as a Scheduled Area ?
(a) Governor
(b) Chief Minister
(c) Prime Minister
(d) President
Ans: D

34. The Comptroller and Auditor-General of India acts as the chief accountant and auditor for the—
(a) Union Government
(b) State Governments
(c) Union and State Governments
(d) Neither Union nor State Governments
Ans: C

35. ‘He represents the nation but does not lead the nation’. This dictum applies on whom of the following ?
(a) Speaker of the Lok Sabha
(b) Chief Justice of India
(c) Prime Minister
(d) President
Ans: D

36. Consider the following statements—
Attorney General of India can—
1. take part in the proceedings of the Lok Sabha
2. be a member of a committee of the Parliament
3. speak in the Lok Sabha
4. vote in the Lok Sabha
Which of these statements is/are correct ?
(a) 1 only  
(b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3 
(d) 1 and 3
Ans: D

37. In the event of a vacancy in the offices of both the President and Vice-President of India, the person who performs the duty of a President is—
(a) Speaker of Lok Sabha 
(b) Chief Justice of India
(c) Chairman of Rajya Sabha
(d) Attorney General
Ans: B

38. Who is known as the second Law Officer of India ?
(a) Chief Justice of India
(b) Law Minister of India
(c) Attorney General of India
(d) Solicitor General of India
Ans: D

39. According to the Constitution of India, it is the duty of the President of India to cause to be laid before the Parliament which of the following ?
1. The Recommendations of the Union Finance Commission.
2. The Report of the Public Accounts Committee.
3. The Report of the Comptroller and Auditor General
4. The Report of the National Commission for Scheduled Castes
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only  
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only 
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: C

40. The Comptroller and Auditor General is appointed by the President. He can be removed :
(a) By the President
(b) On an address from both Houses of Parliament
(c) By the Supreme Court
(d) On the recommendation of the President by the Supreme Court
Ans: B

Read Here: Remaining Questions And Answers


How To Indian Polity By Laxmikanth

Indian Polity Questions And Answers Pdf By M Laxmikanth (lakshmikanth) Indian Polity Questions And Answers Pdf By M Laxmikanth (lakshmikanth) Reviewed by GK Adda on 20:27:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.