Indian Economy Questions &India Economic Growth For SSC CGL,RRB Railway,Nabarad

Dear Reader, In This Post We(ssc-ibps Team) Are Posting Very Important Indian Economy Quiz For Upcoming Exams(SSC CGL,Railway Exam,Upsc,Uppsc,Appsc,Tspsc,Tnpsc,Kspsc,Bank Exams). This Indian Economy Quiz Contains 40 Very Important And Previous Asked In SSC,Railway,Upsc,NDA,And Gk Questions Asked In Some Other Exams. This Indian Economy Questions Will Help You To Get High Score In Your Exam


Indian Economy Questions &India Economic Growth For SSC CGL,RRB Railway,Nabarad 


1. The prices at which the government purchases foodgrains for maintaining the Public Distribution System (PDS) and for building up buffer-stock is known as :
(a) minimum support prices
(b) procurement prices
(c) issue prices 
(d) ceiling prices
Ans: B

2. Which of the following is the agency , that the Government has engaged to grade and standardise various agricultural products ?
(a) Food Corporation of India
(b) Directorate of Marketing and Inspection
(c) Bureau of Indian Standards
(d) Central Statistical Organisation
Ans: B 

3. National Agricultural Insurance Scheme replacing Comprehensive Crop Insurance Scheme was introduced in the year :
(a) 1997   
(b) 1998
(c) 1999  
(d) 2000
Ans: C

4. Which of the following has not been a component of the agriculture strategy that brought about the Green Revolution?
(a) Greater intensity of cropping
(b) Guaranteed maximum prices
(c) New agricultural technology
(d) Package of inputs
Ans: B 

5. What is the name of the scheme which provides training and skills to women in traditional and non-traditional traders ?
(a) Kishori Shakti Yojana 
(b) Rashtriya Mahila Kosh
(c) Swayamsiddha 
(d) Swawlamban
Ans: D

6. The Blue Revolution is related with :
(a) Fish Production  
(b) Food grain Production
(c) Oilseed Production
(d) Milk Production
Ans: A

7. Among the following, who are eligible to benefit from Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA)?
(a) Adult members of only the Scheduled Cast Scheduled Tribe households
(b) Adult members of Below Poverty Line (BPL) households
(c) Adult members of households of all Backward Communities
(d) Adult members of any households
Ans: D

8. Indian agriculture is typically characterised as :
(a) land surplus, labour scare economy
(b) land surplus, labour surplus economy
(c) land scare, labour surplus economy
(d) land scare, labour scare economy
Ans: C 

9. With reference to National Rural Health Mission, which of the following are the jobs of ‘ASHA’, a trained community health worker?
1. Accompanying women to the health facility for antenatal care checkup
2. Using pregnancy test kits for early detection of pregnancy
3. Providing information on nutrition and immunization
4. Conducting the delivery of baby
Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1, 2 and 3 only  
(b) 2 and 4 only
(c) 1 and 3 only  
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: A

10. The fertile land between two rivers is called :
(a) Watershed 
(b) Water divide
(c) Doab  
(d) Terai

11. How does the National Rural Livelihood Mission seek to improve livelihood options of rural poor?
1. By setting up a large number of new manufacturing industries and agribusiness centres in rural areas
2. By strengthening ‘self-help groups’ and providing skill development
3. By supplying seeds, fertilizers, diesel pump-sets and microirrigation equipment free of cost to farmers
Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1 and 2 only  
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only  
(d) 1, 2 and 3
Ans: B

12. Which one of the following methods of soil conservation is most effective in arid areas?
(a) Mulching 
(b) Shelter belt
(c) Gully plugging 
(d) Terracing
Ans: B 

13. The Multi-dimensional Poverty index developed by Oxford Poverty and Human Development Initiative with UNDP support covers which of the following?
1. Deprivation of education, health, assets and services at household level
2. Purchasing power parity at national level
3. Extent of budget deficit and GDP growth rate at national level
Select the correct answer using the codes given below : 
(a) 1 only    
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only  
(d) 1, 2 and 3 only
Ans: A

14. The commission in India dealing with minimum support price, procurement price etc., in connection with agricultural goods is the :
(a) Planning Commission
(b) Agricultural Costs and Price Commission
(c) Agricultural Price Commission
(d) National Marketing Commission
Ans: C 

15. The endeavour of ‘Janani Suraksha Yojana’ Programme is
1. to promote institutional deliveries
2. to provide monetary assistance to the mother to meet the cost of delivery
3. to provide for wage loss due to pregnancy and confirement    
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 and 2 only  
(b) 2 only
(c) 3 only   
(d) 1, 2 and 3
Ans: A

16. The term Green Revolution has been used to indicate higher production through :
(a) creation of grasslands
(b) planting more trees
(c) creation of gardens in urban areas
(d) enhanced agricultural productivity per hectare
Ans: D
  
17. Consider the following :
1. Hotels and restaurants
2. Motor transport undertakings
3. Newspaper establishments
4. Private medical institutions
The employees of which of the above can have the ‘Social Security’ coverage under Employees’ State Insurance Scheme?
(a) 1, 2 and 3 only   
(b) 4 only
(c) 1, 3 and 4 only 
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: D

18. Dr. M. S. Swaminathan has distinguished himself in which of the following fields?
(a) Nuclear Physics 
(b) Agriculture
(c) Astrophysics 
(d) Medicine
Ans: B 

19. How do District Rural Development Agencies (DRDAs) help in the reduction of rural poverty in India?
1. DRDAs act as Panchyati Raj Institutions in certain specified backward regions of the country
2. DRDAs undertake area-specific scientific study of the causes of poverty and malnutrition and prepare detailed remedial measrures
3. DRDAs secure inter-sectoral and inter-departmental coordination and cooperation for effective implementation of anti-poverty programmes
4. DRDAs watch over and ensure effective utilization of the funds intended for anti-poverty programmes
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3 only  
(b) 3 and 4 only
(c) 4 only  
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: B

20. The Green Revolution in India was the outcome of the efforts of who amongst the following?
(a) M.S. Swaminathan
(b) C. Rangrajan
(c) K.V. Kamath 
(d) Rakesh Mohan
Ans: A
21. Under perfect competition, the entrepreneur‟s power of control over the price of the commodity Is?
(A)Total
(B) Considerable
(C)Some
(D) None
Ans: D

22.The National Institute of Training for Standardization (NITS) is located at?
(A)Hyderabad
(B) Nagpur
(C)Chandigarh
(D) Noida
Ans: D


23. Which of the following is not a „shift factor of demand‟?
(A)Income
(B) Price
(C) Taste
(D) All of the above
Ans: D

24. Which of the following is not an item of transfer payment?
(A)Pension
(B) Scholarship
(C)Dividend
(D) Subsidy
Ans: C



25.In India, liberal Industrial Policy was adopted in the year :
(a) 1948
(b) 1956
(c) 1985
(d) 1991
Ans: D

26.First Industrial Policy of free India was announced in the year :
(a) 1947
(b) 1948
(c) 1951
(d) 1956
Ans: B

27.National Renewal Fund was constituted for the purpose of :
(a)Providing Pension for retiring employees
(b)Social security
(c)Rural reconstruction
(d)Restructuring and modernisation of industries
Ans: D

28. India‟s first port-based Special Economic Zone named Inter national Container Transshipment Terminal (ICTI) is being set-up at?
(A)Kandla
(B) Kochi
(C)Goa
(D) Tuticorin
Ans: B 

29.__________ is the most industrially advanced State in India ?
(a) Maharashtra
(b) Punjab
(c) Gujarat
(d) Tamil Nadu
Ans: A

30. Which one of the following is not a feature of Stagflation?
(A) High input cost
(B) Excess in aggregate demand
(C) High price level
(D) High unemployment level

31.__________ is also called ‘sunrise’ industry :
(a) Copper
(b) Plastic
(c) Automobile
(d) Jewellery
Ans: C

32.Industrial licensing was finally abolished (with a few exception) in the :
(a) Industrial Policy, 1970
(b) Industrial Policy, 1980
(c) Industrial Policy 1991
(d) Industrial Policy, 1995
Ans: C

33. NABARD is a?
(A) Commercial Bank
(B) Lead Bank
(C) Refinance Bank
(D) Cooperative Bank
Ans C

34.Raurkela Steel Plant was set up with the assistance from :
(a) USSR
(b) UK
(c) USA
(d) West Germany
Ans-D

35.The concept of disinvestment was introduced by?
(A) Friedman
(B) Kaldor
(C)Keynes
(D) Myrdal
Ans: C

36.In which of the following Industrial Policy Statements , Tiny Unit was defined for the very first time in India?
(a)New Industrial License Policy 1970
(b)Industry Policy Statement 1973
(c)Industrial Policy Statement 1970
(d)Industrial Policy Statement 1977
Ans: D
37. A metropolitan city is one which has a population size of more than?
(A)10 lakh
(B)15 lakh
(C) 20 lakh
(D) 25 lakh
Ans: A

38.Public Distribution System(PDS) is operated under the responsibility of the:
1.Central Government


2.State Governments
(a)Only 1
(b)Only 2
(c)Both 1 and 2
(d)Neither 1 nor 2
Ans: C

39. Tobin tax is related with?
(A) International financial transactions
(B) Commodity transactions
(C) Service transactions
(D) None of the above
Ans: A

40.Consider the following Statements:
1.Core Inflation is essentially demand driven.
2.Core Inflation includes items that face volatile price movement.
Which of the following Statement(s) given above is/are correct?
(a)Only 1
(b)Only 2
(c)Both 1 and 2
(d)Neither 1 nor 2

Indian Economy Questions &India Economic Growth For SSC CGL,RRB Railway,Nabarad Indian Economy Questions &India Economic Growth For SSC CGL,RRB Railway,Nabarad Reviewed by Arun Chowdary on 17:57:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.