Indian Constitution Quiz : important articles of indian constitution

Indian Constitution Quiz : important articles of indian constitution

Indian Constitution Is One Of The Most Important Subject in All Competitive Exams Like SSC CGL,SSC CHSL,RRB Railway,UPSC, APPSC,TSPSC,TNPSC,KSPSC,UPPSC Etc. articles of indian constitution,fundamental rights of indian constitution,amendments in indian constitution,important articles of indian constitution,fundamental duties of indian citizen,preamble to the constitution Are Very Very Important Topics In Indian Constitution. This Indian Constitution Quiz Is Useful For To Get High Score And Success In Exam. 


1.Separation of the judiciary from the executive has been provided in one of the following parts of the Indian Constitution :
(a) The Preamble
(b) The Fundamental Rights
(c)The Directive Principles of State Policy
(d)The Seventh Schedule
Ans-C

2.The first day session of Indian Constituent Assembly was chaired by:
A.Dr. Rajendra Prasad
B.Jawaharlal Nehru
C.B.R. Ambedkar
D.Sachchidananda Sinha
Ans-D

3.Under the Directive Principles of State Policy, upto what age of children they are expected to be provided free and compulsory education ?
(a) 14 years 
(b) 15 years
(c) 16 years 
(d) 18 years
Ans-A

4.The monopoly of Indian trade of the East India Company was abolished by the :
(a)Regulating Act, 1773
(b)Charter Act, 1813
(c)Charter Act, 1833
(d)Government of India Act, 1858
Ans-B

5.Who proposed the Preamble before the Drafting committee of the Constitution?
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) B. R. Ambedkar
(c) B. N. Rau 
(d) Mahatma Gandhi
Ans-A 

6.Which part of the Indian Constitution deals with the Directive Principles of the State Policy ?
(a) Part I 
(b) Part III 
(c) Part IV 
(d) Part V
Ans-C

7.By virtue of which Act, dyarchy was introduced in India ?
(a)Indian Council Act, 1909
(b)Government of India Act, 1919
(c)Government of India Act, 1935
(d)Indian Independence Act, 1947
Ans-B 



8.Which one of the following was described by Dr. Ambedkar as the ‘Heart and Soul’ of the Constitution?
(A) Right to equality
(B) Right against exploitation
(C) Right to constitutional remedies
(D) Right to freedom of religion
Ans-C

9.How many members were initially there in the Constituent Assembly of India?
(a) 389
(b) 304
(c)  308 
(d) 310
Ans. A 

10.In which one of the following is promotion of international peace and security mentioned in the Constitution of India?
(a)Preamble to the Constitution
(b)Directive Principles of State Policy
(c)Fundamental Duties
(d)The Ninth Schedule
Ans-B

11.The Government of India Act, 1935 was based on :
(a)the principle of federation and parliamentary system
(b)the principle of succession of the British Indian provinces
(c)acceptance of the idea of a Constituent Assembly to draft a constitution
(d)None of these
Ans-A 

12.The Articles of the Constitution of India which deal with Directive Principles of State Policy are :
(a) 26 to 41 
(b) 30 to 45 
(c) 36 to 51 
(d) 40 to 55
Ans-C

13.By which Amendment Act of the Constitution of India were the Directive Principles of the State Policy given precedence over the Fundamental Right wherever they come into conflict ?
(a) 40th 
(b) 42nd
(c) 44th 
(d) 46th
Ans-B

14.Who was the President of the Constituent Assembly of Independent India?
(a) Dr. Bhim Rao Ambedkar
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) C. Rajagopalachari
(d) K. M. Munshi
Ans. B 


15.Which of the following are stated as Directive Principles of State Policy by Article 51 of the Constitution of India?
The State shall endeavor to—
1.Promote international peace and security
2.Maintain just and honourable relation between nations
3.Encourage settlement of international disputes by arbitration
Select the correct answer using the code given below—
(a) 1 and 2 only 
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only 
(d) 1, 2 and 3
Ans-D

16.Panchayati Raj System in India is laid down under—
(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c)Directive Principles of State Policy
(d)Election Commission Act
Ans-C

17.Which of the following exercised the most profound influence in framing the Indian Constitution ?
(a)British Constitution
(b)US Constitution
(c)Irish Constitution
(d)The Government of India Act, 1935
Ans-D

18.The Indian Legislature was made bi-cameral for the first time by
(a)Indian Council Act of 1892
(b)Indian Council Act of 1909
(c)The Government of India Act of 1919
(d)The Government of India Act of 1935
Ans-C

19.‘Equal pay for equal work’ has been ensured in the Indian Constitution as one of the—
(a)Fundamental Rights
(b)Directive Principles of State Policy
(c)Fundamental Duties
(d)Economic Rights
Ans-B 

20.Which of the following acts introduced communal electorate in India ?
(a)Indian Council Act, 1861
(b)Indian Council Act, 1892
(c)Indian Council Act, 1909
(d)Government of India Act, 1935
Ans-C 


Indian Constitution Quiz : important articles of indian constitution Indian Constitution Quiz : important articles of indian constitution Reviewed by GK Adda on 21:03:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.