Important geography quiz For RRB Railway,SSC CGL, SSC Chsl,UPSC,APPSC,TNPSC,TSPSC And All Other Compitative Exams

Dear Readers, Now A Day's Each Mark Plays Key role In Final Rankings For Each Compitative Exam. So These Important Geography Quiz Will Help You For All Compitative Exams Like RRB Railway Board Exams, SSC CGL, SSC CHSL, UPSC, APPSC, TSPSC, TNPSC, UPPSC And ALL Other Exams

Geography Quiz

1.A rock made up of cemented sand grains is?
(A)conglomerate.
(B)quartzite.
(C)shale.
(D)sandstone.
Ans-D

2. Magma that cools slowly beneath the earth's surface produces
(A) ore minerals.
(B)intrusive igneous rocks.
(C)fine-grained metamorphic rocks.
(D)extrusive igneous rocks.
Ans-B

3.Moraines are formed in—
(a) Glacial regions 
(b) Monsoon region
(c) River deltas 
(d) Arid regions
Ans-A

4.Igneous rocks are classified by?
(A)grain size and color.
(B)density and texture.
(C)mineral composition and texture.
(D)mineral composition and hardness.
Ans-C

5.The mountains which have been formed by the uplift of mainly the folded sedimentary rock strata under compressional forces are called __________.
(a) Fold Mountains
(b) Block Mountains
(c) Volcanic Mountains
(d) Residual Mountains
Ans-A

6.The mountain formed by the uplift of land between faults or by the subsidence of land outside the faults is known as ________.
(a) Fold Mountains
(b) Block Mountains
(c) Volcanic Mountains
(d) Residual Mountains
Ans-B

7.In what type of rock would you most likely find fossils?
A) granite
(B) obsidian
(C) shale
(D) marble

Ans-C

8.Sedimentary rocks are classified by
(A)sediment size or chemical composition.
(B)mineral composition and color.
(C)sediment size and hardness.
(D)sediment size alone.
Ans-A

9.On the basis of their geographical location and structure of rocks, the plateaus can be classified as?
(a) Intermontane Plateaus
(b) Piedmont Plateaus
(c) Continental Plateaus
(d) All of the above
Ans-D

10. What process in the rock cycle are you performing if you pack a snowball so tightly it becomes an iceball?
(A) weathering, sedimentation
(B) melting
(C) deformation, recrystallization
(D) none of the above.
Ans-C

11.Which among of the following are the major sub-divisions of Ocean basins?
A.Continental shelf
B.The ocean deeps
C.Continental slope
D.All of the above
Ans-D

12.An igneous rock that formed by rapid cooling will probably have crystals that are?
(A)large.
(B)small.
(C)middle-sized.
(D)mixed large and small sizes.
Ans-B

13. The shallow submerged extension of continent is called _________.
A.Continental shelf
B.The ocean deeps
C.Continental slope
D.Abyssal plains
Ans-A

14.The elements that occur most frequently in the earth's crust are?
(A) carbon and oxygen.
(B) hydrogen and oxygen.
(C) magnesium and iron.
(D) silicon and oxygen.
Ans-D

15.The continental shelf off the eastern coast of India is much _________ than that of the western coast.
A.narrower
B.wider
C.small
D.bigger
Ans-B

16.A fine-grained igneous rock made of mostly orthoclase feldspar, quartz crystals, and a few ferromagnesian crystals is probably?
(A) rhyolite.
(B) granite.
(C) gabbro.
(D) basalt.
Ans-A

17.On the basis of their mode of formation, the mountains have been classified as:
1. Fold Mountains
2. Block Mountains
3. Volcanic Mountains
4. Residual Mountain
A.1 only
B.1 and 3 only
C.1,2,3 and 4.
D.2 and 4 only
Ans-C

18.Long, narrow steep sided and flat floored depressions in the oceans are known as ___________.
A.Abyssal plains
B.guyots
C.ocean deeps
D.seamounts
Ans-C

19.The elevated regions that have escaped weathering and erosion and appear in the form of mountains are called _________.
(a) Fold Mountains
(b) Block Mountains
(c) Volcanic Mountains
(d) Residual Mountains
Ans-D

20.Which among of the following is the cooling processes ?
(1) by loss of heat to the atmosphere
(2) by evaporationA.1 only
B.2 only
C.both
D.none

Ans-C
Important geography quiz For RRB Railway,SSC CGL, SSC Chsl,UPSC,APPSC,TNPSC,TSPSC And All Other Compitative Exams Important geography quiz For RRB Railway,SSC CGL, SSC Chsl,UPSC,APPSC,TNPSC,TSPSC And All Other Compitative Exams Reviewed by Arun Chowdary on 13:17:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.