Geography quiz questions For CGL, CHSl, Railway, RRB Ntpc, Online Quiz

Geography quiz questions For CGL, CHSl, Railway, RRB Ntpc, Online Quiz

Now a days allcompetitive exams is very tough competition. Each and every question is very important and every mark is plays a key role, now our team (ssc-ibps.com) is provide Geography questions in India all geography test all provide online bits for ssc chsl, ssc cgl, railway, rrb ntpc exams.

1. Widening of a river valley takes place due to?
A) Corrosion
B) Lateral erosion
C) Corrasion
D) Hydraulic action
Answer: B

2. Gorge or canyon is?
A) Step walled and has a V shaped cross section
B) Sleep walled and has a U shaped cross section
C) Broad walled and has cylindrical shape
D) Round walled and has cylindrical shape
Answer: A

3. Alluvial cone is?
A) It is a low cone of alluvial sands and gravels
B) It is a high conical form of alluvial sands and gravels
C) It is a cone of soft clay and silt
D) It is a cone of hard clay and silt
Answer: A

4. An area which has not been glaciated may show?
A) Hanging valleys
B) Corries and pyramidal peaks
C) Drumlins
D) V-shaped valleys
Answer: D

5. The profile of equilibrium refers to the?
A) Profile of a glaciated valley
B) Transverse profile of a graded stream
C) Longitudinal profile of a graded stream
D) Profile along the shoreline
Answer: C


6. Which one of the following sets indicates the Aeolian process?
A) Corrosion, transportation, deposition
B) Nivation, down-cutting, solifluction
C) Corrosion, attrition, deflation
D) Ablatiobn, deposition, oxidation
Answer: C

7. The concept of ice age was first put forward by?
A) Louis
B) Jean de charpentier
C) James geike
D) De geer
Answer: B

8. Which one of the following is not a soil forming process?
A) Weathering
B) Translocation
C) Gleying
D) Hydration
Answer: C



9. Chemical weathering is most prominent in?
A) Arid region
B) Semi-arid region
C) Humid tropical region
D) Mediterranean region
Answer: C

10. The development of synclinal ridges and anticlinal valleys in a folded region is named as?
A) Parallel belt of valleys and ridges
B) Abrasion platform
C) Topography of inversion of relief
D) Ridge and valley landscape
Answer: C

11. A mountainous coast having presence of large numbers of narrow, steep-sided elongated and inundated coastal valleys is called?
A) Ria coast
B) Fiord coast
C) Half coast
D) Dalmatian coast
Answer: C

12. A weathering process in which layers of rocks peel off as expansion alternates with contraction is known as?
A) Shattering
B) Block separation
C) Granular disintegration
D) Exfoliation
Answer: D

13. The drainage pattern developed on folded sedimentary rocks is termed as?
A) Rectangular
B) Radial
C) Dendritic
D) Trellis
Answer: D

14. Which of the following statements is correct?
A) Mature stage of cycle of erosion
B) Youth stage of cycle of erosion
C) Old stage of cycle of erosion
D) Rejuvenation of the old mountain
Answer: A

15. The rate of erosion in a stream is lowest where?
A) The river joins the sea
B) Depth is greater
C) Breadth is greater
D) Velocity is more
Answer: A

16. Erosion of soil by a river mainly depends upon?
A) Its depth
B) Its length
C) Its speed at which it flows
D) Its width
Answer: C



17. Which one of the following processes of weathering belongs to both mechanical and chemical weathering?
A) Crystallization
B) Exfoliation
C) Hydration
D) Carbonation
Answer: A

18. Rift valley is formed?
A) Between two anticlines
B) Between two faults
C) Erosion of synclinal basin
D) Due to volcanic eruption
Answer: B

19. V-Shaped valley is formed by?
A) Wind
B) Underground water
C) River
D) Glacier
Answer: C

20. A plain formed by the uplift of a part of the sea floor is called a?
A) Erosional plain
B) Structural plain
C) Depositional plain
D) Alluvial plain
Answer: B


Geography quiz questions For CGL, CHSl, Railway, RRB Ntpc, Online Quiz Geography quiz questions For CGL, CHSl, Railway, RRB Ntpc, Online Quiz Reviewed by Honey on 19:36:00 Rating: 5
Powered by Blogger.