500+ Indian And World Geography Questions And Answers For SSC CGL,UPSC Civils Prelims,RRB Railway

Dear Readers We(ssc-ibps Team) Are Posting 500+ Indian And World Geography Questions And Answers For SSC CGL,RRB Railway Exams.These Indain And World Geography Questions Are Asked In Various Previous Exams Like UPSC Civils Prelims,RRB Raiway, SSC Previous Papers, APPSC Previous Papers, UPPSC Previous Papers, KSPSC Previous Papers,All Competitive Exams.


500+ Indian And World Geography Questions And Answers For SSC CGL,UPSC  Civils Prelims,RRB Railway


1.Which of the following is an organic rock ?
(a) Marble   
(b) Coal
(c) Granite   
(d) Slate
Ans: B

2. The frequency of sound waves can be expressed in—
A.  s-1
B. Hz
C. Cycles/second
D. All of the above
Ans: D

3.Sahara Desert is situated in—
(a) Asia   
(b) Europe
(c) Africa  
(d) Australia
Ans: C

4. Sound wave cannot pass through  which of the following?
A. An ideal gas
B. A liquid gas mixture
C. A perfect vacuum
D. A solid-liquid mixture
Ans: C

4.The Pennines (Europe), the Appalachians (America) and the Aravallis (India) are examples of
(a) young mountains
(b) old mountains
(c) block mountains 
(d) fold mountains
Ans: B

5. Sound can be transmitted as
A. Longitudinal mechanical waves
B. transverse mechanical waves
C. both (A) & (B)
D. Neither (A) nor (B)
Ans: C 

6.Why are ultrasonic waves are used for stirring liquid solutions?
A. do not produce chemical reactions in the solution
B. can produce perfectly homogeneous solution
C. are easy to produce
D. do not produce noise during the operation
Ans: B


7.Metamorphic rocks are those derived from—
(a)Igneous rocks
(b)Sedimentary rocks
(c)Both
(d)Neither igneous nor sedimentary
Ans: C

8. Ultrasonic waves can be detected by—
A. Quinck’s tube
B. Kundt’s tube
C. Hebb’s method
D. Telephone
Ans: B

9. When a wave goes from one level to another, there is a change in the—
(i) amplitude
(ii) wavelength
(iii) velocity
(iv) frequency
A. only (ii)
B. only (iv)
C. (i),(ii)
D. (i),(ii) and (iii)
Ans: D

10.Which of the following is an igneous rocks?
(a) Limestone
(b) Slate
(c) Marble 
(d) Basalt
Ans: D 


11. A translational slide involves
(a) rotational movement of surface material
(b) mudflow
(c) movement of surface material along a planar surface
(d) unconsolidated flow of material
Ans: C

12.The dramatic domes and arch-shaped features found in granitic mountain masses result from
(a) pressure-release jointing, exfoliation, and sheeting
(b) frost-wedging
(c) solution processes
(d) spheroidal weathering
Ans: A 

13.Human-induced mass movements produce a category of processes known as
(a) scarification
(b) mass wasting
(c) translational slides
(d) debris flows
Ans: A

14. Exfoliation occurs because?
(a)Overlying rock is removed, thereby allowing the underlying rock mass to expand.
(b)Formation of new rock.
(c)Both
(d)none of the above
Ans: A

15.Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :
List –I              List – II
(Continent)            (Desert)
A. Asia          1. Atacama
B. Africa           2. Mojave
C. North America  3. Kalahari
D. South America   4. Gobi
Codes : A B C D
(a) 4 2 3 1
(b) 1 3 2 4
(c) 4 3 2 1
(d) 1 2  3 4
Ans: C

16.The uplift of mountains is caused by ?
(a) aggradation
(b) denudation
(c) endogenic processes
(d) exogenic forces
Ans: C 

17. Match correctly the following deserts and their location by choosing the correct response :
Desert          Location
A. Kalahari  1. South America
B. Atacama  2. Australia
C. Thar          3. Africa
D. Great Victoria 4. Asia
Codes : A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 3 1 4 2
(c) 2 3 1 4
(d) 4 3 2 1
Ans: B

18.Contour line is the imaginary line joining places of equal :
(a) Elevation 
(b) Temperature
(c) Rainfall  
(d) Humidity
Ans: A



19. Oil is fund in petroliferous rock. Which one among the following structures demonstrates an ideal trap ?
(a) Horizontal structure 
(b) Fault structure
(c) Synclinal structure
(d) Anticlinal structure
Ans: D

20. The formation of ‘Mushroom rock’ in desert region is an example of :
(a) Abrasion  
(b) Erosion
(c) Deflation  
(d) Attrition
Ans: B


21. Which one of the following is an example igneous rock ?
(a) Marble  
(b) Sandstone
(c) Gabbro   
(d) Gimestone
Ans: C 

22.Examples of intrusive igneous rocks are
A. diorite
B. gabbro
C. granite
D.All of the above
Ans: D

23. Which of the following is not a natural disaster?
(a) Earthquakes 
(b) Floods
(c) Nuclear Explosion 
(d) Volcanic Explosion
Ans: C

24. Breaking down of rock in situ is known as :
(a) Erosion  
(b) Weathering
(c) Mass wasting 
(d) Degradation
Ans: B

25. Rocks having large quantity of underground water and permitting ready flow of water as called :
(a) Aquifers  
(b) porous
(c) Permeable 
(d) Aquicludes
Ans: C

26. Hawaii islands are known for active volcanoes because—
(a) They are located in the subuction zone of covering plates
(b) Faults and fractures are found there
(c) They are situated over a hot plume
(d) They are situated on a mild oceanic ridge with rising convective currents
Ans: C

27. Spot the odd one from the following :
(a) Tsunami 
(b) Earthquakes
(c) Windmills 
(d) Cyclones
Ans: C

28. Albedo effect would be relatively higher in:
A.early morning and late evening
B.early morning only
C.noon
D.late evening only
Ans: A

29. The Palghat Gap serves inland communications from —
(a) Panaji to Kochi
(b) Kochi to Chennai
(c) Mangalore to Mumbai
(d) Madurai to Thiruvananthapuram
Ans: B

30. Which of the following is/ are the correct characteristic (s) of primary seismic wave?
(a) It is a longitudinal and compressional wave
(b) It is analogous to sound waves
(c) It travels with faster speed through solids but slowly through liquids
(d) All the above three
Ans: D 


31. With which one of the following is the term ‘Maitri’ associated ?
(a) HYV of rice
(b) SAARC
(c) Indo-Russian Treaty
(d) Antarctica Research Centre
Ans: D

32. The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river-
(a) Ganga
(b) Cauvery
(c) Narmada
(d) Godavari
Ans: D

33. Tectonic activity—
 A) Breaks and bends the crustal rocks
 B) Forms and bends the crystal rocks
 C) Reshapes by bending the crustal
 D) None of these
Ans: A

34. Which one of the following pairs is not correctly matched?
 A) Ol Doinyo Lengai : Birthern Tanzania
 B) Mount Egmont : Hawaii
 C) Volcan poas : Costa Rica
 D) Mount Klyuchevskaya : Kamchatka Peninsula
Ans: B

35. Which of the following is a volcanic plateau?
A) Anatolia plateau

 B) Tibetan plateau
C)  Antrum plateau
D)  Brazilian plateau
Ans: C

36. Which among of the following factors influence the amount of insolation received?
(i) The angle of incidence.
(ii) Duration of the day. (daily sunlight period)
(iii) Transparency of the atmosphere.
A)  (i) and (ii)
 B) (ii) only
 C) All of the above
 D) None of the above
Ans: C

37. Consider the following statements—
The circum Pacific belt is highly prone to the occurrence of earthquakes because it is a zone of:
1. Young folded mountains
2. Active volcanoes
3. Divergent place boundaries
4. Convergent plate boundaries
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3 
(b) 1, 2 and 4
(c) 2, 3 and 4 
(d) 1, 3 and 4
Ans: B 


38. Volcanic materials discharged during eruptions include ?
 A) Gases and vapour
 B) lavas
 C) Both of the above
 D) Only 2
Ans: C


39. Mechanical waves—
A. Transverse only
B. longitudinal only
C. can be both longitudinal and transverse
D. none of the above
Ans. C

40. The study of lakes is called :
A)  Limnology
 B) Potomology
 C) Topology
 D) Hydrology
Ans: A

500+ Indian And World Geography Questions And Answers For SSC CGL,UPSC Civils Prelims,RRB Railway 500+ Indian And World Geography Questions And Answers For SSC CGL,UPSC  Civils Prelims,RRB Railway Reviewed by GK Adda on 21:28:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.