1000+ Indian And World Geography Quiz For SSC CGL,RRB Railway,UPSC,APPSC,MPPSC,TNPSC

Dear Readers We(ssc-ibps Team) Are Posting 1000+ Indian And World Geography Quiz For SSC CGL,RRB Railway Exams.These Indain And World Geography Quiz Questions Are Asked In Various Previous Exams Like UPSC Civils Prelims,RRB Raiway, SSC Previous Papers, APPSC Previous Papers, UPPSC Previous Papers, KSPSC Previous Papers,All Competitive Exams.So Every Mark Is Important And Plays Key Role In Final Rankings. These Indain And World Geography Quiz Is Very Useful For Your Revision.

1000+ Indian And World Geography Quiz For SSC CGL,RRB Railway,UPSC,APPSC,MPPSC,TNPSC

1. Geostationary orbit is at a height of—
A)  6 km
 B) 1000 km
 C) 3600 km
 D) 36,000 km
Ans: D



2.  Which one of the following States in India has broadest continental shelf?
(a) Andhra Pradesh
(b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
Ans: B

3.Seismic gaps are
(a) parts of plate boundaries in oceans where tsunamis occur frequently.
(b) sections of plate boundaries that have ruptured repeatedly in the recent past.
(c) sections of plate boundaries that have not ruptured in the recent past.
(d) plate boundaries having no volcanic activity.
Ans: C

4.The number indicating the intensity of an earthquake on a Richter scale range between—
(a) 1 to 7  
(b) 1 to 8
(c) 1 to 9  
(d) 1 to 12
Ans: C

5. Owing to the equatorial bulge and the polar flattening, the polar radius of the earth falls short of the equatorial radius by about—
 A) 22 km
 B) 36 km
 C) 41 km
 D) 53 km
Ans: A

6 .The Kulu Valley is situated between____
(a) Ladakh and Pirpanjal
(b) Ranjoti and Nag Tibba
(c) Lesser Himalayas and Siwalik
(d) Dhauladar and Pirpanjal
Ans: D

7.An earthquake is also known as
(a) Teacher  
(b) Tremor
(c) Temper  
(d) None of these
Ans:  B

8.Which is not a topography produced by volcanocity-
(a) Cones  
(b) Crater
(c) Caldera  
(d) Cirque
Ans: D

9. The Prime Meridian passes through :
A)  Paris
 B) Greenwich
 C) New York
 D) Delhi
Ans: B

10.The arrangement of planets with smallest on either ends and big planet in the middle, supports which one of the following theories of origin of the solar system?
(a) Big Bang theory               
(b) Tidal hypothesia
(c) Binary Star theory          
(d) Cepheid theory
Ans: B


11.Which of the following statements relating to earthquakes is/are correct ?
1. The point of origin of an earthquake is called the epicenter.
2. The lines joining the places which were affected by earthquake at the same point of time are called homoseismal lines.
Select the correct answer using the code given below,
(a) 1 only    
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2 
(d) Neither 1 nor 2
Ans:  B

12.Which of the following is not an effect of volcanic eruptions—
(a)Tsunamis or seismic waves
(b)Climatic changes
(c)Extiction of species
(d)Creation of cyclones
Ans: D

13. Which countries are separated by the 49th parallel ?
A)  USA and Canada
 B) USA and Mexico
 C) France and Germany
 D) Russia and China
Ans:A

14.The epoch that we currently live in is called the:
(a) Holocene
(b) Pleistocene
(c)  Pliocene
(d)  Miocene
Ans: A

15.Which of the following continents has no active volcanoes—
(a) Africa  
(b) Australia
(c) North America 
(d) South America
Ans: B

16.Which of the following features is the product of vulcanicity ?
(a) Geosyncline 
(b) Escarpment
(c) Atoll  
(d) Fold mountain
Ans: C

17. The tropic of cancer does not pass through
 A) MP
 B) West Bengal
 C) Rajastan
 D) Orissa
Ans: D

18.Tertiary period had five epochs. Select the correct order in which these epochs appeared in the geological time scale from ancient to more recent times—
(a)  Palaeocene — Oligocene — Miocene — Eocene Pliocene
(b)  Palaceocene — Palaeocene — Miocene — Eocene—Pliocene
(c)   Oligocene — Palaeocene — Miocene — Eocene — pliocene
(d)  Palaeocene — Eocene — Oligocene — Miocene — Pliocene
Ans: D


19.Volcanic ring of fire relates to which ocean ?
(a) Pacific Ocean 
(b) Atlantic Ocean
(c) Indian Ocean 
(d) Arctic Ring
Ans: A

20.‘A valley of ten thousand smokes’ is the name given to a zone near the volcano—
(a)Mauna loa of Hawaie
(b)Pinatabu of Philippines
(c)Pelle in the Caribbean sea
(d)Katmai of Alaska
Ans: D

21. An artificial ecosystem is represented by
A)  pisciculture tank
 B) agriculture land
 C) aquarium
 D) zoo
Ans: C


21. Which one of the following rivers does not originate in India?
(a) Beas
(b) Chenab
(c) Ravi
(d) Sutlej
Ans: D

22.The lines joining the place of equal intensity of seismic waves are known as :
(a) Seisimice line 
(b) Isoseisimic line
(b) Isogonal line 
(d) Isogonic line
Ans: B

23.Ema is an example of—
(a)Active volcano
(b)Dormant volcano
(c)Extinct volcano
(d)Plateau in a volcano region
Ans: A

24. The Sun is a
 A) producer of water
 B) secondary source of energy
 C) primary producer of energy
 D) tertiary producer of energy
Ans: C

25. Oil is found in petroliferous rock. Which one among the following structures demonstrates an ideal trap?
(a)  Horizontal structure
(b)  Fault structure
(c)  Synclinal structure
(d)  Anticlinal structure
Ans: D

26.Which is not a causative factor of earthquake ?
(a) Volcanoes  
(b) Isostacy
(c) Tectonics  
(d) Waves
Ans: D

27.Which of the following active volcanoes is known as ‘the light house of the Mediterranean Sea’—
(a) Volcano   
(b) Stromboli
(c) Vesuvius 
(d) Ema
Ans:  B

28. The time at Cairo is 2 hours ahead of Greenwich. Hence, it is located at
 A) 30° W longitude
 B) 30° E longitude
 C) 28° E longitude
 D) 28° W longitude
Ans:B

29.Composite volcanic cone is also called strata cone because of the :
(a)  alternating sheets of lava and pyroclastic materials
(b)  uneven streams of lava flow
(c)   cataclysmic eruption
(d)  eruption of lava flow from a fissure
Ans: A      

30.The place of origin of an earthquake is called—
(a)  Epicentre 
(b) Focus
(c) Seismal  
(d) Amphidromic point
Ans:  B


31.Which of the following is the highest active volcano in the world ?
(a) Etna  
(b) Fujiyoma
(c) Mount tai 
(d) Antofalla
Ans: D

32. Match List –I (Era) with List-II (Period/Epoch) and select correct answer by using the codes given below the lists—
List –I                          List –II
A. Palaeozoic             1. Triassic
B. Mesozoic               2. Archaean
C. Pre-Cambrian      3. Oligocene
D. Cenozoic               4. Devonian
                                   5. Neocene
Code: A B C D
A)  1 4 2 5
B) 4 1 2 5
 C)1 5 3 2
 D)4 1 3 2
Ans: B

34.The cup-shaped mouth of the volcano is :
(a) Crater                                  
(b) Cinder cone
(c) Focus                                    
(d) Epicentre
Ans: A      

35.Tsunamis are originated due to—
(a) Sea waves 
(b) Earthquake
(c) Hurricane 
(d) Rotation of the earth
Ans: B

36.Match of the following List-I and List-II
List-I              List - II
A. Japan         1. Etna
B. Hawai        2. Laki
C. Sicily         3. Mauna loa
D. Iceland      4. Fujiyama

Code :A  B C D
(a)    1  2 3 4
(b)    4  3 1 2
(c)    3  2 1 2
(d)    3  4 1 2
Ans: B

37.Red Data Book gives information about species which are
 A) extinct
 B) endangered
 C) dangerous
 D) rare Wrong
Ans: B

38.Creators or calderas are—
(a)  Rift valley
(b)  Hollows created by removed of volcanic cones
(c)   Sink holes          
(d) Pot holes
Ans: B

39.The famous ‘Ring of fire' which account for 68% of an earthquakes occurring in the earth is in the—
(a) Atlantic ocean 
(b) Indian ocean
(c) Pacific ocean 
(d) Arctic ocean
Ans: C

40.Which one of the following best describes the world distribution of active and recently active volcanoes ?
(a)They are found in association with young fold mountain chains.
(b)They occur in river flood plains.
(c)They are associated with old eroded mountain chains.
(d)They are located on the western sides of continents.

Ans: A


1000+ Indian And World Geography Quiz For SSC CGL,RRB Railway,UPSC,APPSC,MPPSC,TNPSC 1000+ Indian And World Geography Quiz For SSC CGL,RRB Railway,UPSC,APPSC,MPPSC,TNPSC Reviewed by Arun Chowdary on 14:40:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.