Indian Polity SSC CGL,SSC CHSL,Railway RRB NTPC Online Exams

Indian Polity SSC CGL,SSC CHSL,Railway RRB NTPC Online Exams. Now All competitive Exams are conducted through Computer Based Exams(Like As Onlineexams)
By this Proccess We are Providing Indian Polity bits ForSSC CGL Online - 2016,SSC CHSL- 2016 online, RRB NTPC-2016,Railway Online Exams.


1. In the indian constitution the right to equality is granted by fivie articles. They are?
A) Article 13 to article 17
B) Article 14 to article 18
C) Article 15 to article 19
D) Article 16 to article 20
Answer: B

2. Which one of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as the heart and soul of the constitution?
A) Right to freedom of religion
B) Right top property
C) Right to equaality
D) Right to constitutional remedies
Answer: D

3. Which article of the constitution of india says. No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or engaged in any other hazardous employment?
A) Article 24
B) Article 45
C) Article 330
D) Article 368
Answer: A



4. According to the national human rights commision (NHRC) act, 1993 who amongst the following can be its chairman?
A) Any serving judge of the supreme court
B) Any serving judge of the high court
C) Only a retired chief justice of india
D) Only a retired chief justice of high court
Answer: C

5. Separation of the judiciary from the executive has been provided in one of the following parts of the indian constitution?
A) The preamble
B) The fundamental rights
C) The directive principles of state policy
D) The seventh schedule
Answer: C

6. Under the directive principles of state policy upto what age of children they are expected to be provided free and compulosory education?
A) 14 years
B) 15 years
C) 16 years
D) 18 years
Answer: A

7. Which part of the indian constitution deals with the directive principles of the state policy?
A) Part I
B) Part II
C) Part IV
D) Part V
Answer: C

8. Which directive principle bears the direct impact of gandhi’s  moral philosophy?
A) Equal pay for equal work
B) Provision of free legal aid and advice
C) Prohibition of the slaughter of cows
D) Protection of the moments of histrical importance
Answer: B


9. In which one of the following  is promotion of international peace and security mentioned in the constitution of india?
A) Preamble to the constitution
B) Directive principles of state policy
C) Fundamental duties
D) The ninth schedule
Answer: B

10. The articles of the constitution of india which deal with directive principles of state policy are?
A) 26 to 41
B) 30 to 45
C) 36 to 51
D) 40 to 55
Answer: C


Indian Polity SSC CGL,SSC CHSL,Railway RRB NTPC Online Exams Indian Polity SSC CGL,SSC CHSL,Railway RRB NTPC Online Exams Reviewed by SSC-IBPS on 10:14:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.