Indian Polity Online Quiz For RRB,SSC CGL,CHSL,All Competitive Exams

Indian Polity Online Quiz For RRB,SSC CGL,CHSL,All Competitive Exams 

1. The 79th amendment of the Indian constitution is related to?
A) Centre-state relations
B) Establishment of two political parties
C) Fundamental reights
D) Reservation of SCs and STs in the lok sabha and state assemblies
Answer: D

2. The ninth schedule to the Indian constitution was added by?
A) First amendment
B) Eighth amendment
C) Ninth amendment
D) Forty second amendment
Answer: A

3. Which one of the following constitutional amendments state that the total number of ministes, including the prime mister in the council of ministers shall not exceed 15% of the total number of members of the house of the people?
A) 90th
B) 91st
C) 92nd
D) 93rd
Answer: B


4. In the government of Indian table of precedence which of the following comes above the chief justice of India?
A) Attorney general of india
B) Former presidents
C) Chief of staffs
D) Speaker of lok sabha
Answer: B

5. How many spokes are there in the dharma chakra (ashok chakra) depicted on the national flag of India?
A) 16
B) 20
C) 24
D) 32
Answer: C

6. What is the scientific name of national animal-tiger-of India?
A) Pantheral leo
B) Panther tigris
C) Elephas indicus
D) Bos domesticus
Answer: B

7. What is national flower of India?
A) Rose
B) Lotus
C) Lily
D) Sunflower
Answer: B



8. When was jana-gana-mana(which later became national anthem of india) first sung and where?
A) 24th January, 1950 in Allahabad
B) 24th January,1950 in delhi
C) 26th decemeber 1942 in Calcutta
D) 27th December 1911 in Calcutta
Answer: D

9. The government of india has decided to declare which of the following rivers a national river?
A) Brahmputra
B) Yamuna
C) Ganga
D) Kaveri
Answer: C

10. Which is the national emblem of india?
A) Dharma chakra
B) Star and crescent
C) Lion and sword
D) The great wall
Answer: A


Indian Polity Online Quiz For RRB,SSC CGL,CHSL,All Competitive Exams Indian Polity Online Quiz For RRB,SSC CGL,CHSL,All Competitive Exams Reviewed by Honey on 17:41:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.