history online GK Questions for SSC CGL-2016 and all Competitive Exams

history online online history degree and all competitive for ssc-cgl 2016,ssc chsl,railway ntpc,rrb 
exams

1. In ends and means relationship, gandhiji believed?
A) Means determine the ends
B) Means become good if they serve the ends
C) Ends is everything no matter what or how the means are
D) Ends and means are watertight compartment
Answer: A      

2. Bhulabhai desai’s most memorable achievement was his defence of the Indian  national army (ANA) personnel at the red fort trial towards the ends of?
A) Simon commission
B) Cripps mission
C) Cabinet mission
D) Wavel plan
Answer: B

3. Under whose leadership was the congress socialist party founded in 1934?
A) Jawahar lal Nehru and mahatma Gandhi
B) Acharya narendra dev and jai prakash narayan
C) Subhas Chandra bose and  P.C.joshi
D) Saifuddin kitchlew and rajendra Prasad
Answer: B

4. The issue on which the civil Disobedience movement of 1930 was launched was?
A) Equal employment opportunities for Indians
B) The proposed execution of bhagat singh
C) Salt monopoly exercised by the british government
D) Complete freedom
Answer: D

5. Who was the author of the book my experiment with truth?
A) Aurobindo ghosh
B) Bal gangadhar tilak
C) M.K.Gandhi
D) Vinoba bhave
Answer: C

6. Gandhiji movement of boycotting the foreign goods aimed at?
A) Promotion of welfare state
B) Creating anti-british sentiment
C) Promotion of cottage industry
D) Full independence
Answer: C



7. After the chauri-chaura incident, gandhiji suspended the?
A) Civil disobedience movement
B) Khilafat movement
C) Non-co-operation movement
D) Quit india movement
Answer: C

8. India attained dominion states on?
A) 15th January, 1947
B) 15th august 1947
C) 15th august, 1950
D) 15th October,1947
Answer: B

9. Who called gandhiji half naked beggar?
A) Mountbatten
B) Hastings
C) Winston Churchill
D) Jinnah
Answer: C

10. The final arrangements for the india’s independence were worked out by the?
A) Cabinet-mission
B) Simon commission
C) Gandhi-irwin pact
D) Cripps mission

Answer: A


history online GK Questions for SSC CGL-2016 and all Competitive Exams history online GK Questions for SSC CGL-2016 and all Competitive Exams Reviewed by Mani Babu on 19:47:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.