Chemistry Online GK Questions For SSC CGL- online 2016 Exams

1. The disaccharide present in milk is?
A) Sucrose
B) Lactose
C) Maltose
D) None of these
Answer: B

2. Starch is a polymer of?
A) Fructose
B) Glucose
C) Both a and b
D) None of these
Answer: B


3. Enzymes are?
A) Carbohydrates
B) Lipids
C) Proteins
D) None of these
Answer: C


4. On hydrolysis proteins give?
A) Nucleotides
B) Nucleosides
C) Amides
D) Amino acids
Answer: D

5. One of the best solutions to get rid of non-biodegradable wastes is?
A) Recycling
B) Dumping
C) Burying
D) Burning
Answer: A

6. Vitamin C is?
A) Ascorbic acid
B) Nicotinic acid
C) Citric acid
D) Tartaric acid
Answer: A

7. Iodine deficiency in diet is known to cause?
A) Beri-beri
B) Rickets
C) Night-blindness
D) Goiter
Answer: D

8. The alkaloid naturally found in coffee, cocoa and coolant is?
A) Cocaine
B) Morphine
C) Tannin
D) Caffeine
Answer: D


9. Ascorbic acid is?
A) A vitamin
B) An enzyme
C) A protein
D) An amino acid
Answer: A

10. Chemical name of vitamin A is?
A) Thiamine
B) Axerophthol
C) Ascorbic acid
D) Nicotinamide

Answer: B

Chemistry Online GK Questions For SSC CGL- online 2016 Exams Chemistry Online GK Questions For SSC CGL- online 2016 Exams Reviewed by SSC-IBPS on 10:52:00 Rating: 5
Powered by Blogger.