Chemistry Online GK Questions For SSC CGL-2016,CHSl,Railway Ntoc Exams

Chemistry Online GK Questions For SSC CGL-2016,CHSl,Railway Ntoc Exams
1. A compound gives both ninhdrin test and molisch’s test it is?
A) A carbohydrate
B) A carboxylic acid
C) A protein
D) An amino acid
Answer: C

2. The carbohydrate which serves as a reserve glucose in body is?
A) Sucrose
B) Starch
C) Glycogen
D) Fructose
Answer: C


3. Protein is an important constituent of our diet it functions mainly as?
A) A source of energy
B) A construction material
C) Shock absorber
D) Reserve food
Answer: B


4. The coagulation of protein is called?
A) Dehydration
B) Decay
C) Deamination
D) Denaturing
Answer: D

5. Main structural unit of protein is?
A) Ester linkage
B) Ether linkage
C) Peptide linkage
D) All of these
Answer: C

6. Which one is a disaccharide?
A) Starch
B) Lactose
C) Cellulose
D) Fructose
Answer: B

7. The vitamin that is most readily manufactured in our bodies is?
A) Vitamin A
B) Vitamin B
C) Vitamin C
D) Vitamin D
Answer: D


8. Yeast is an important source of?
A) Vitamin C
B) Protein
C) Vitamin B
D) Invertase
Answer: D

9. Vitamin A deficiency leads to a disease known as?
A) Night-blindness
B) Beri-beri
C) Scurvy
D) TB
Answer: C

10. The vitamins, which are soluble in water are?
A) A and B
B) C and D
C) B and C
D) A and D

Answer: C


Chemistry Online GK Questions For SSC CGL-2016,CHSl,Railway Ntoc Exams Chemistry Online GK Questions For SSC CGL-2016,CHSl,Railway Ntoc Exams Reviewed by Honey on 20:36:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.