Physics Online Quiz For SSC CGL,CHSL,Railway Ntpc Exams

1. The SI of electric flux is?
A) Weber
B) Newton per coulomb
C) Voltmeter
D) Joule per coulomb
Answer: A

2. Three different capacitors are connected in series then?
A) They will have equal charges
B) They will have same potential
C) Both a and b
D) None of these
Answer: A

3. Equal charges are given to two spheres of different radii the potential will be?
A) More on smaller sphere
B) More on bigger sphere
C) Equal on both the sphere
D) None of these
Answer: A


4. In bringing an electron towards another electron the electrostatic potential energy of the system?
A) remains same
B) Becomes zero
C) Increases
D) Decreases
Answer: C

5. Capacity of a conductor depends upon?
A) Size of conductor
B) Thickness of conductor
C) Material of conductor
D) All of these
Answer: A

6. A point charge Is brought in an electric field. The field at a nearby point?
A) May increase if the charge in positive
B) May decrease if the charge is netative
C) Both a band b
D) None of these
Answer: C



7. A steady current is flowing in a conductor of non-uniform cross-section.  The charge passing through any cross section per unit time is?
A) Directly proportional to the area of cross-section
B) Inversely proportional to the area of cross-section
C) Proportional to square of the area of cross-section
D) Independent of the area of cross-section
Answer: D

8. If the length of  a wire is doubled an its cross section is also doubled, then its resistance will?
A) Become one fourth
B) Become four time
C) Become two times
D) Remain unchanged
Answer: D

9. The resistance of a wire is R. it is stretched uniformly so that its length is doubled. The resistance now becomes?
A) 2R
B) R/2
C) 4R
D) R/4
Answer: C

10. The specific resistance of a wire?
A) Varies with its length
B) Varies with its cross-section
C) Varies with its mass
D) Does not depends on its length, cross-section and mass
Answer: D




Physics Online Quiz For SSC CGL,CHSL,Railway Ntpc Exams Physics Online Quiz For SSC CGL,CHSL,Railway Ntpc Exams Reviewed by SSC-IBPS on 11:36:00 Rating: 5
Powered by Blogger.