Physics Online General Awareness Questions For SSC CGl,CHSL,Railway,RRB Exams

1. A fuse is used in an electric circuit to?
A) Break the circuit when excessive current flows through the circuit
B) Break the circuit when power gets off
C) Indicate if the current is flowing uninterrupted
D) Complete the circuit for flow of current
Answer: A

2. A fuse wire is made of?
A) An alloy of tin and copper
B) An alloy of tin and lead
C) An alloy of tin and aluminium
D) An alloy of nickel and chromium
Answer: B

3. A transformer works with?
A) Alternating current
B) Direct current
C) Both AC and DC
D) Any signal
Answer: A


4. Electricity is produced through dry cell from?
A) Chemical energy
B) Thermal energy
C) Mechanical energy
D) Nuclear energy
Answer: A


5. Fleming’s right hand rule is used to find the direction of the?
A) Alternate current
B) Direct current
C) Induced current
D) Actual current
Answer: C

6. The unit of electrical power is?
A) Volt
B) Watt
C) Kilowatt hour
D) Ampere
Answer: A

7. Nucleon is a common name for?
A) Proton and electron
B) Electron and neutron
C) Neutron only
D) Neutron and proton
Answer: D

8. The nucleus of an atom consists of?
A) Electrons and protons
B) Neutron only
C) Neutrons and protons
D) Proton electrons and neutrons
Answer: C



9. The mass number of an atom is determined by?
A) Adding the number of neutrons and number of electrons
B) Adding the number of protons and number of electrons
C) The number of protons only
D) Adding the number of neutrons and number of protons
Answer: D

10. Particles which can be added to the nucleus of an atom without changing its chemical properties are?
A) Electrons
B) Protons
C) Neutrons
D) α- particles

Answer: C


Physics Online General Awareness Questions For SSC CGl,CHSL,Railway,RRB Exams Physics Online General Awareness Questions For SSC CGl,CHSL,Railway,RRB Exams Reviewed by Mani Babu on 11:23:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.