History Online GK Quiz For SSC CGL,SSC CHSL,Railway Ntpc Exams

1. In shivaji’s council of ministers the prime ministers was called?
A) Peshwa
B) Sachiv
C) Mantri
D) Sumanta
Answer: A

2. Shivaji was crowned in the year?
A) 1664
B) 1666
C) 1670
D) 1674
Answer: D

3. Shivaji died In the year?
A) 1676
B) 1677
C) 1678
D) 1680
Answer: D


4. Aurangzeb failed to defeat shivaji because the?
A) Mughal army grew unmanageable
B) Marathas were ecpert in guerills – warfare
C) Mughals had no navy
D) Mughal generals were treacherous
Answer: B


5. Who among the following peshwas was popularly known as nana saheb?
A) Balaji vishwanath
B) Baji rao
C) Balaji baji rao
D) Madhav rao I
Answer: B

6. Ashtapradhana was the official council of?
A) Harihar I
B) Krishnadeva raya
C) Shivaji
D) Balaji baji rao
Answer: C

7. Between whom was the treaty of purandhar in 1776 made?
A) English and nizam of hyderabad
B) Marathas and portuguese
C) Marathas and english
D) English and sultan of mysore
Answer: C

8. Who among the following finally removed the maratha peshwa from his position, captured his territories and sent him  off to a distant place?
A) Wellesley
B) Cornwallis
C) Dalhousie
D) Hastings
Answer: D



9. The third battle of panipat was fought between?
A) Hemu and akbar
B) Humayun and shershah
C) Maratha and ahmed shah abdali
D) Nadir shah and mughals
Answer: C

10. Shivaji defeated themughals in the battle of?
A) Purandhar
B) Raigarh
C) Salhar
D) Shivner

Answer: C



History Online GK Quiz For SSC CGL,SSC CHSL,Railway Ntpc Exams History Online GK Quiz For SSC CGL,SSC CHSL,Railway Ntpc Exams Reviewed by SSC-IBPS on 15:54:00 Rating: 5
Powered by Blogger.