History Online GK Questions For SSCCGL,CHSL,Railway NTPC Exams

1. Sarvodaya stands for?
A) Total revolution
B) Non-co-operation
C) Upliftment of all
D) Non-violence
Answer: C

2. In which city of South Africa was Mahatma Gandhi beaten up and thrown off the pavement by the white people?
A) Cape town
B) Durban
C) Johannesburg
D) Pretoria
Answer: C

3. Who attend the congress of oppressed nationalist at Brussels in 1927, on behalf of the national congress?
A) Jawahar lal Nehru
B) Mahatma Gandhi
C) Dr. Ansari
D) Moti lal Nehru
Answer: A


4. Ganghiji was the staunch supporter of?
A) Big industries
B) Cottage industries
C) Both a and b
D) None of these
Answer: B



5. Who was the last British viceroy of India?
A) Lord lintithgow
B) Lord Wavell
C) Clement atlee
D) Lord mountabtten
Answer: D

6. The swarajya party was formed following the failure of?
A) Non-co-operation movement
B) Civil disobedience movement
C) Quit india movement
D) Champaran satyagraha
Answer: A

7. Who was the president of India national congress when the mountbatten plan was accepted?
A) Jawahar lal Nehru
B) Sardar patel
C) Maulana azad
D) J.B.Krishna
Answer: D

8. Who developed the idea that means justify the ends?
A) Kautilya
B) Raja ram mohan roy
C) Dayanand saraswati
D) Mahatma Gandhi
Answer: D

9. Provincial autonomy was one of the important features of the act of?
A) 1935
B) 1919
C) 1909
D) 1858
Answer: A


10. Who declared as his ultimate aim the wiping of every tear from every eye?
A) Jawahar lal Nehru
B) Gandhiji
C) Bal gangadhar tilak
D) Sardar patel
Answer: A


History Online GK Questions For SSCCGL,CHSL,Railway NTPC Exams History Online GK Questions For SSCCGL,CHSL,Railway NTPC Exams Reviewed by SSC-IBPS on 11:36:00 Rating: 5
Powered by Blogger.