History online GK Questions For SSC CGL,SSC CHSL,Railway Exams

1. The shrine of hazarat nizamuddin auliya is situated at
A) Aligarh
B) Roorkee
C) Delhi
D) Ajmer
Answer: C

2. Who was the founder of the Sufi order in India?
A) Khwaja moinuddin chisti
B) Khwaja qutubuddin bakhtiyar kaki
C) Shaikh nizamuddin auliya
D) Shaikh nasiruddin mahmud
Answer: A

3. Which one of the following term was used by the Sufis for the successor nominated by the teacher of a particular order or silica?
A) Pir
B) Murid
C) Khalifah
D) Khanqah
Answer: C


4. Which sufi saint’s dargah is at Ajmer?
A) Khwaja nizamuddin auliya
B) Khwaja moinuddin chisti
C) Khwaja salim chisti
D) Khwaja qutubuddin bakhtiyar kaki
Answer: B

5. What were the khanquah in the medieval India?
A) Sufi shrine
B) state granary
C) Provincial treasury
D) Watside resting place for traders
Answer: A

6. Which one of the following sultans of delhi was refused an audience by nizamuddin auliya?
A) Jalauddin firoz khalji
B) Alauddin khalji
C) Ghiyasuddin tughlaq
D) Mohammad-bin-tughlaq
Answer: A

7. The chistiya sufi order was established in india by  __
A) Khwaja badruddin
B) Khwaja moinuddin
C) Sheikh ahmed sirhindi
D) Shaikh bahauddin zakariya
Answer: B



8. Amir khusrau  played a pioneer role in the development of?
A) Khari boli
B) Awadhi
C) Bhojpuri
D) Maithili
Answer: A

9. Amir khusrau played a pioneer role in the development of?
A) Patti
B) Patiala
C) Patiali
D) Patli
Answer: C

10. Sheikh nizamuddin auliya was the disciple of?
A) Baba farid
B) Sheikh ahmed sirhindi
C) Sheikh alauddin sabir
D) Khwaja moinuddin chisti

Answer: A



History online GK Questions For SSC CGL,SSC CHSL,Railway Exams History online GK Questions For SSC CGL,SSC CHSL,Railway Exams Reviewed by Honey on 12:09:00 Rating: 5

No comments :

Powered by Blogger.